Quantcast
Channel: CykelStart.dk
Viewing all 1765 articles
Browse latest View live

Test: Trek Madone SL7 2020

$
0
0

De seneste par måneder har vi haft fornøjelsen af at køre de danske landeveje tynde på en Trek Madone SL7. Madoneserien er Treks bud på en fuldblods aero-maskine, hvor aerodynamikken er indtænkt stort set overalt. Fra top til tå er Madone SL7 spækket med high-end komponenter, der giver cyklen endnu mere fart og klasse. 

Udvalgte specifikationer: 

  • Stel: 500 Series OCLV Carbon, KVF (Kammtail Virtual Foil) rørformer, justerbar IsoSpeed på overrøret, usynlig kabelføring, Aero 3S kædeholder, Flat Mount skivebremser, kompatibelt med DuoTrap S, 142×12 mm gennemgående aksel
  • For- og baghjul: Bontrager Aerolus Pro 5 Disc TLR – 100x12mm/142x12mm TA
  • Geargruppe: Shimano Ultegra Di2 50/34 compact  – 11/28 
  • Sadel: Bontrager Aeolus Comp – 145mm
  • Sadelpind: Madone aero intern seatmast cap i kulfiber, integreret lygtebeslag, 25 mm offset
  • Vægt (56): 8,25 kg 

Alle de store cykelproducenter laver i dag rammer, der indbyder til fart. Disse rammer var før i tiden tiltænkt sprintere, eller ryttere, der gør sig bedst i det flade terræn, men i takt med udviklingen, er aerodynamiske cykler også blevet noget for klassementrytterne, der skal kunne lidt af hvert. Årsagen til dette skifte, skal findes i vægt og komfort. Innovationen og nyskabelsen hos de store cykelbrands er enorm, og der postes absurde summer i at udvikle de bedste, hurtigste og mest komfortable cykler. Trek er selvfølgelig ingen undtagelse, og de er velsagtens en af de største og mest kendte producenter i verden.  IsoSpeed er deres bud på komfort, hvilket også er en del af deres aero-serie. 

Isospeed – virker det? 

Trek har over mange år udviklet på deres helt egen idé om, hvad komfort er på en cykel. Komforten hos Trek kommer ikke blot fra materialet, som cyklerne er bygget af – den kommer også fra den måde, som stellet er sammensat på. En kort forklaring kan være, at mange af Treks stel ikke er støbt i ét. Man har altså et stel i to dele, der gør, at det kan bevæge sig minimalt – altså skabe komfort. Før i tiden hørte IsoSpeed kun til i den dyre ende, men i takt med udvikling kan man faktisk finde IsoSpeed på rigtig mange af Treks billigere cykler – eksempelvis på min Trek Procaliber 6. 

Nok om Isospeed i sig selv. Nu skal vi se lidt på, hvorfor IsoSpeed lige pludselig er at finde på en aero-cykel. Normalt hænger aerodynamik og komfort ikke super godt sammen, da rammerne på en top aerodynamisk cykler oftest er bygget som rene racemaskiner. Cykler, der skal kunne yde det maksimale, er oftest bygget op omkring stivhed, der giver ekstra fart i accelerationer. Her er komfort sjældent tænkt ind, da komforten oftest kommer fra stel, der kan “give” sig lidt. Trek har med Madone revolutioneret denne tilgang, og skabt en cykel, der justeres i stivhed. 

Stellet er som sagt delt i to og samlet ved bagstellet. Samlingen finder man under sadelpinden, hvor det velkendte IsoSpeed logo er placeret. I samlingen ser man ikke så meget andet, end et to-delt stel. Den ene del af stellet er ført ind i den anden, så begge følger hinanden på undersiden af overrøret. Stort set hele overrøret er altså delt i to, hvor det slutteligt at fastgjort med en unbracoskrue, der holder det hele sammen. Netop denne umbracoskrue skal løsnes sammen med en umbracoskrue ved bagstellet, hvorefter man kan justere på stivheden. Stivheden justeres ved at flytte på en plastikklampe, der er placeret imellem det to-delte stel. Flyttes klampen helt frem, får man en cykel, der er blød og komfortabel. Flytter man klampen helt bagud – mod bagstellet – får man en cykel, der er super stiv og klar til race. 

Men, men, men – virker det? 

Ja, det virker! Personlig var jeg en lille smule skeptisk, inden jeg modtog cyklen. IsoSpeed er smart og det virker eksempelvis Trek Boone 7 – forskellen er bare, at det ikke er justerbart på Treks andre cykler, hvorfor det giver god mening, at det rent faktisk kan flekse en smule i stellet. Denne udgave kan justeres – og man kan gøre det selv. Det lyder helt urealistisk, men dog ganske sandt. Når man vælger at bruge funktionen “soft” får man en cykel, der er giver efter og er blød, behagelig og komfortabel. Vælger man funktionen “hard” får man en cykel, der er super stiv og respondere fra første tråd. Den bløde version er virkelig blød, og man føler næsten, at man kører på et fladt bagdæk, når man prøver det for første gang. Det er noget, man lige skal vænne sig til – især, hvis man er vant til at få en del punkteringer. Heldigvis kan man køre trygt videre, men man undgår de værste stød og bump på vejen. 

Det er klart, at komforten tager en smule af farten – eller det føles i hvert fald sådan. Man kan specielt mærke forskel ved accelerationer, hvor cyklen ikke responderer lige så hurtigt og effektivt. Systemet kan virke en smule indviklet og en kende for meget, men min optik er det alt for fedt. Det giver næsten en følelse af at have to cykler i èn. Ønsker man race i weekenden, men afslappende træningsture i hverdagen, så er begge ting muligt med samme cykel. Det er også muligt at vælge en mellemting, hvor klampen er placeret i midten. Her opnår man en smule komfort, men samtidig god stivhed. Jeg er fan. 

Trek Madone er en aerocykel, hvorfor den selvfølgelig kommer med højprofilshjul. Sættet, der er monteret fra fabrikken er: Bontrager Aerolus Pro 5 Disc. Hjulsættet har en fælghøjde på 50mm, hvilket giver rigtig god aerodynamik og skærer vinden fint. De 50mm gør en ret stor forskel – både når man skal accelerere, eller er i høj fart. Denne højde profil passer rigtig fint til de danske vejr, hvor man oftest oplever megen vind. Vinden “river” godt i hjulene, hvis profilen bliver for høj, men de 50mm passer fint til de fleste forhold. 

Bontrager Aerolus Pro 5 Disc er et carbon hjulsæt til en rimelig lav pris. Der er altså ikke tale om et sæt top-klasse hjul, der er med i handlen, dog vil jeg mene, at hjulene fint kan passe til de flestes behov, da de er godt stive og giver fin fart i cyklen. Ønsker man at få endnu mere komfort og undgå punkteringer, er det muligt at køre tubeless med hjulsættet. Begge hjul er gjort klar til et tubeless set-up – man skal bare lige skifte dækkene, da de ikke er tubeless ready. Bontrager R3 Hard-Case Lite er monteret på fælgene fra fabrikken. Vi har tidligere testet et sæt, hvilket var en stor succes punkteringsmæssigt. Også denne gang er dækket meget hårdfør, og vi har kun oplevet en enkelt punktering på godt 2500 kilometer. 

Cockpittet på Trek Madone SL 7 er på mange måder specielt. Styret er Bontrager Elite Aero VR-CF, alu, 31,8 mm, usynlig kabelføring , 93 mm reach, 123 mm drop, 42 cm bredde, når man køber i størrelse 54 elle 56. Modellerne under har 40mm og modellerne over har 44mm. Det specielle ved styret er, at styret ikke er integreret, som det oftest ses ved aerocykler. Endvidere er styret aerodynamisk, men ikke hele vejen. Dette grundet frempinden, der skal være plads til. Der er både fordele og ulemper ved, at Trek har valgt at gå med en meget klassisk løsning med frempind og “almindeligt” styr. Fordelene er, at man har mulighed for at justere på vinkler og længder på frempinden, så man kan finde den helt rigtige position. Problemet ved de fuldt integrerede styr er, at det er stort set umuligt at justere på cockpittet, uden man bliver nødt til at skifte hele styret. 

Det let aerodynamiske styr har selvfølgelig indvendig kabelføring, der giver en lækker og ugeneret følelse, når man holder midt på styret. I styret er Di2-batteriet integreret, så dette ikke længere sidder under frempinden, men er gemt væk i styret – en lækker detalje. 

Kablerne fra grebne er normalt ført udvendigt, men på Trek Madone SL7 er det hele “gemt” væk. Kablerne er ført fra styret og ned i kronrøret, hvorfra de føres både bagud og frem, for at nå til bremsekalibrene. Den totalt indvendige kabelføring giver et super lækkert og rent look, der er svært ikke at holde af. Mange vil måske mene, at det ikke giver meget i forhold til aerodynamik, men det må give lidt, da kablerne ikke hænger og flagrer og tager fat i vinden. 

Afslutningsvis bliver vi igen nødt til at komplimentere Trek for deres lakering. Den blå og mat sorte farve spiller super godt sammen, og linjerne er ekstremt skarpe. Personligt er jeg ret vild med detaljer, der giver lidt ekstra til helheden, og her må man bare sige, at Trek rammer godt. Madone serien kommer i forskellige klasser, hvor farverne er med til at indikere klassen. SL7 2020 produceres derfor kun i denne farvekombination. 

Aerodynamik og komfort – det bedste fra begge verdener? 

Efter godt 2 månders test, hvor Trek Madone SL7 har været en trofast træningspartner, må jeg erkende, at cyklen overrasker mig lidt. Kombinationen af komfort og fart hænger super godt sammen, og man har mulighed for at justere cyklen efter sine behov. De ca. 2500 kilometer vi har tilbagelagt, har været af blandet karakter. De flade landeveje er blevet kørt med en helt anden fart og komfort, end det var tilfældet inden, mens spurter er blevet kørt med endnu højere fart og responsivitet. Bakkerne burde være den største udfordring, men igen har Madone vist sig fra en yderst gavmild side og har været en behagelig og hurtig klatre. 

Mange motionister går rigtig meget op i vægt, og ja, Trek Madone SL7 vejer måske en lille smule mere, end de letteste carboncykler, men her i flade Danmark gør den lille vægtforskel formentlig ikke den store forskel – i hvert fald ikke for mig. Er man Pro-Tour-rytter, kan vægten selvfølgelig have en betydning, men det er en helt anden snak. 

Slutteligt er Trek Madone i en prisklasse, hvor mange motionister formentlig bliver skræmt væk, men ser man på, hvad man får for pengene, så er det rent faktisk en rimelig god handel. Man skal tænke på, at man får højprofil carbonhjul, elektroniske gear og en aerodynamisk ramme, der skærer vinden sublimt. Hertil er det heller ikke tilfældigt, at seriens “lillebror”, Madone SL6, er kåret til “Årets Aerobike” hos vores venner Bikeradar, der har over 30 cykler igennem testapparater hvert år. 

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 48.999,-

Køb Trek Madone SL7 2020


Test: Bontrager XXX MTB sko

$
0
0

De sidste par måneder har vi haft disse Bontrager XXX MTB sko til test. Det er den nye model i Bontrager XXX serien. Vi har for et par år siden testet den tidligere version af Bontrager’s XXX mountainbike sko. Bontrager’s fokus har ligget på lav vægt, god kraftoverførsel og et frækt design i den Blå/Pink farve. Vi har dog fået den sorte til test som ligger i den afdæmpede gruppe i forhold til farver. Med en pris på lige knap 2500,- er der tale om en top sko i den øvre klasse både kvalitet og prismæssigt.

Design og detaljer

Bontrager’s nye udgave af XXX mountainbike skoen fåes i 2 standard farver, en Navyblå/Radioactive pink, og en Sort udgave. Det er den sorte vi har fået til test. Den sorte er mere en klassisk farve og mange ville nok vælge denne model, da den vil passe til alle cykler og alt tøj. Den Navy blå/Radioactive pink er mega fed, og hvis man gerne vil skille sig lidt ud så er det helt klart den man skal vælge, mega fede farver.

Skoens yderside er i et materiale, der gør dem rimelig nemme at rengøre, hvilket betyder meget når man cykler mountainbike. Som mountainbike rytter rammer man næsten altid vil en mudder-pøl, selv på de tørreste dage. Lukningen består af to BOA-spænder. De to BOA-spænder fungere perfekt, og er super nemme at at få spændt og justeret så skoen sidder perfekt på foden. Ved at det er to BOA-spænder har man mulighed for at spænde dem forskelligt så komforten bliver meget bedre over foden.

Sålen på skoen er en fuld carbon så og efter stivhedsindeks får den 14 ud af 14, så det betyder at det er den stiveste sål Bontrager laver, og her må jeg bare sige at den er mega stiv. Den høje stivhed betyder også at der ikke er noget af den kraft som du vil overfører til pedalerne der går tabt. Det er meget tydeligt hvad det betyder når man er vant til at cykle med sko der ikke har carbonsåler i denne kaliber.

På bunden er der selvfølgelig også en gummiforstærkning som er med Tachyon-gummiknopper på som Bontrager kalder det. Det betyder samtidig at skoen er mere behagelig at gå i. Der er monteret 2 spikes foran som bruges hvis der er en bakke man ikke kom op af, så er det nemmere at stå fast i jorden.

Skoen kan monteres med alle gængse mountainbike klamper med to bolte, eksempelvis Crankbrothers, Shimano SPD eller lign., Så man burde være dækket godt ind i forhold til at man kan vælge de klamper man er vant til at bruge. Klamperne sidder godt beskyttet i sålen, så de er rimelige at gå i. Men nu er det jo ikke primært at man skal gå i skoene, men faktisk rart, når man skal gå fra cyklen og hen til ishuset og spise en lækker gammeldagsvaffelis i disse sommermåneder.

Hvis man er en vægtnørd, så ligger vægten pr. sko på 377g i en str. 44, hvilket er i den lette ende for en MTB sko, den gamle model af XXX mountainbikesko var 11g lettere pr sko, så de er en lille bitte smule tungere, Men for mig har det dog ingen betydning. Det vigtigste for mig er stivheden.

Bontrager har i hælen inde i skoen lavet et stykke materiale som er lidt skridsikkert, som gør at når man både trækker og træder i pedalerne som man rigtig skal hvis man bruger alle teknikker, så glider hælen ikke op og ned i skoen. Det virker super godt.

Pasform

Pasformen er super god, jeg har en lille smule brede fødder, hvilket betyder at når jeg har været ude og købe nye MTB sko, så begynder de ofte at nage på lilletåen. Det er super træls, og når man så er blevet helt hudløs på lilleståen så stiller man skoene på hylden, og finder nogle andre. Men sådan er det ikke med disse Bontrager XXX MTB sko, de passer perfekt til min lidt brede fod, og har ikke på noget tidspunkt naget.

Men hvis de nu ikke helt passede så har Bontrager en garanti de kalder “Ubetinget Bontrager garanti” Det betyder at hvis du har købt et par sko som måske skulle have været et nummer større eller mindre kan du sammen med din kvittering få byttet skoen til den rigtige str. inden for de første 30 dage. Det er lidt ligesom at få en 30 dages prøvetur.

Skoen har en rigtig god pasfom, og skoene føles rigtig dejlige at have på, trods den stive sål. BOA-spændet hjælper pasformen godt på vej da det er virkelig nemt at justere hvor tæt skoene skal sidde omkring foden, så den hverken sidder for løst, eller for stramt.

Konklusion

Efter en god måned med disse Bontrager XXX MTB sko på fødderne, hver eneste gang jeg har været i skoven, kan man bare se smilet på mine læber. Det er nogle super lækre MTB sko, der bare du tænker på at trædde i pedalerne overfører kræften til pedalerne. Når man en gang har prøvet at kørr med carbon sko, så er der ingen vej tilbage mere. Det er så lækkert at mærke alt den kræft du ligger i pedalerne blive overført, så der ikke er noget der går til spilde.

De sidder super på min fod, og med Boa-spænden kan jeg justere spænderne helt perfekt så de føles rigtig behagelige at have på. Der udover er de super nemme at holde rene, hvilket er lidt smart når man af og til kommer igennem en mudderpøl i de danske skove.

Designet er efter min mening super fedt, og de fleste vil nok vælge den sorte farve til deres sko, som jeg har testet, men personligt ville jeg selv vælge de blå/pink, da jeg synes de er vildt fede, jeg har efterfølgende købt et par til min datter i den farve. Jeg er helt vild med designet. Men hvis modepolitet kommer i skoven og ser de ikke passer med tøjet, så får jeg nok en reprimande!

Men er du på udkig efter et par rigtig gode mountainbikesko der kan bruges det meste af året, kan jeg klart anbefale disse sko. De er yderst fremragende.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2.499,-

Test: Giant TCR Advanced SL 0 disc

$
0
0

Giant er netop begyndt at sende deres 2021 modeller på gade, og vi har været så heldige at få lov at teste den spritnye TCR i Avance SL 0 Disc udgaven, en landevejscykel fra øverste hylde med en vejledende pris på svimlende 78.999,-

TCR Advanced SL er blevet redesignet og er nu endnu stivere, lettere og endnu mere aerodynamisk, med andre ord en ret alsidig cykel – som i denne udgave er spækket med komponenter fra øverste hylde.

Udvalgte specifikationer

  • Stel: Carbon
  • Geargruppe: SRAM RED eTap AXS, 12-speed elektronisk
  • Kassette: 10-28T
  • Kranksæt: SRAM RED D1 Dub med indbygget wattmåler (Quarq DZero)
  • Bremser: SRAM RED eTap AXS, Hydrauliske skivebremser
  • Hjulsæt: CADEX Carbon hjulsæt med 42mm profil (Tubeless ready)
  • Dæk: CADEX Road Race 700x25mm (Tubeless ready)
  • Andre features: Integreret saddelpind, integreret holder til cykelcomputer
  • Vægt: 6,65 kg.

Design og detaljer

Modellen fås kun i én farve og det er den underspillede sorte/meget mørke grå som giver et “stealth” look. Der er intet “flashy” over Advanced TCR SL 0 Disc, og det kan jeg i virkeligheden ret godt li’. Alt er naturligvis i carbon, fra stellet, til styr, pedalarme, hjulsæt osv., der er ikke sparet nogle steder – og det hjælper bl.a. til den lave vægt .

Designet og linjerne er super clean og takket være den elektroniske SRAM geargruppe, så er antallet af kabler stærkt begrænset – altså er det kun de to kabler fra de hydrauliske bremser der er synlige, og dette skyldes at Giant har valgt en løsning med et “semi-aero” styr og en almindelig, udskiftelige frempind. Skulle det have været helt clean var et styr med integreret frempind at foretrække, men her er mulighederne for justering og tilpas ganske små – så dette er nok for de fleste en bedre løsning. Til gengæld kommer den med integreret holder til Garmin cykelcomputere, hvilket er en ret smart detalje!

For og bagskifter er lidt “chunky” at se på, men det er kompromiset når batteriet er indbygget, som det er tilfældet ved SRAM RED eTAP AXS – og så slipper man altså stadig for kablerne.

Saddelpinden er integreret, hvilket betyder at man kun har begrænset mulighed for justering af denne, medmindre man begynder at save af den – til gengæld ser det knaldhamrende lækkert ud – og er med til at understrege det “clean” look.

Stellets udformning giver mulighed for montering af dæk op til 32mm når det hele ikke skal gå op i fart og aerodynamik – for med bredere dæk får man en øget komfort, og det er faktisk ret imponerende så meget komfort der kan hentes i et par bredere dæk.

Helt generelt, så har Giant brugt rigtig meget krudt på at sikre alt på TCR Advanced SL er udformet så aerodynamisk som muligt, det gælder alt fra styret, saddelpind, stellet generelt, de integrede skivebremser og de lækre højprofil-hjul.

High-end komponenter!

Som nævnt indledningsvis, så kommer cyklen med den nye SRAM RED Axs geargruppe, en 12-speed elektronisk geargruppe lavet til landevejscykler. Gruppen er noget af det ypperste man man opdrive, og den byder bl.a. på indbyggede batterier, ny kæde med “flad” top (Det ser drøngodt ud!) indbygget watt-måler i kranksættet, kassette udført i ét stykke for optimal vægt og mange andre fede features. Læs mere om SRAM RED eTap AXS.

Bremser/greb er ligeledes fra samme serie og det er naturligvis hydrauliske skivebremser den er udstyret med.

Hjulsættet er fra CADEX, modellen hedder 42 Disc Tubeless, og navnet er ret sigende for hjulsættet som jo naturligvis nok er til skiver, har 42mm høj profil og er tubeless ready. Hjulsættet er med aero-eger, deres egne nav og vejer 1327 gram for et sæt, hvilket er en ret fin vægt for et sådan sæt. Læs mere om CADEX 42 Disc Tubeless. Hjulsættet er sat op med CADEX egne Road Race dæk i 25mm udgave som også er tubeless ready.

Selvom cyklen er stoppet med lækre komponenter er vægten stadig holdt latterligt lav, den vejer kun 6,65 kg. og det mærker man så snart man tager fat i den – for den er virkeligs let!

Hurtig, let eller komfort?

Giant TCR Advanced er lavet til at kunne klare det hele, altså har de både haft fokus på at skabe en ramme der er aerodynamisk og skærer vinden bedst muligt, ydermere er den super let og dermed også lynhurtig opad. Komforten er måske nok der hvor man må gå lidt på kompromis, men det er jo altså heller ingen “komfort-racer” men derimod en cykel som kan bruges både herhjemme til løb og træning, samt ture sydpå hvor der skal trænes bjergkørsel – her vil cyklens lave vægt virkelig komme til sin ret, mens de hydrauliske skivebremser sikrer at man også kommer sikkert ned fra bjerget når først det er besteget.

Under lokale forhold her i Danmark er det aerodynamiske design med til at hjælpe med at holde en god fart i cyklen og hjulsættets profil på 42mm er ligeledes passende til danske forhold, da man her undgår alt for voldsomme “ryk” i hjulene når vinden kommer sidevejs fra. Skal man ud at prøve kræfter med nogle af de gode stigninger i Danmark vil den lave vægt igen komme til sin ret, for jo færre kg. man skal hive “med op”, jo nemmere og sjovere bliver det altså.

Men hvordan er den så i praksis?

Vi har desværre kun haft mulighed for at låne cyklen i en halvanden uges tid, så en langtidstest er dette desværre ikke – men vi har fået “pillet” ved cyklen og afprøvet den under forskellige lokale forhold, hvor det er nemt at sammenligne med egne og andre cykler.

Det første jeg bemærkede var at Giant TCR Advanced SL 0 Disc føltes langsom når hastigheden var under 30 km/t, det virkede nærmest som om man sneglede sig afsted – altså en god indikator af at dette er en cykel der vil fremad og gerne i en fart! Cyklen er testet i en str. M og med en frempind der var liiiige lang nok til undertegnede der er udstyret med lange ben og korte arme – det betød at min sidde-position på cyklen ikke var helt optimal, ikke desto mindre fandt jeg mig rimelig godt til rette på cyklen, selvom stillingen er mere agressiv end på min daglige “komfort racer”. Rammen er super stiv og det samme er hjulsættet fra CADEX, hvilket betyder at al energi overførsel til underlaget når man stiller sig op og træder i pedalerne, det er en kæmpe fordel når der sprintes, men så sandelig også når man kæmper op af bakkerne!

SRAM’s nye elektroniske geargruppe virker ganske glimrende, og har man ikke tidligere prøvet at kører med en elektronisk geargruppe vil man med stor sandsynlighed være solgt med det samme. Fordelen ved Red AXS gruppen er at den er lavet udelukkende til landevejsbrug, og så slipper man for kabler og løse batterier, der sidder udskiftelige batterier i grebene og batteriet i for og bagskifteren kan tages af og lades via en USB lader. Geargruppen gør det fint og med de 12 tandhjul bagtil er der rigeligt med gear at gøre godt med. Der er egentlig ikke noget at udsætte på SRAM’s Red AXS gruppe, men personligt er jeg nok mere en “Shimano-dreng” og synes ærlig talt bedre om skiftet på min egen “gamle” Ultegra DI2 gruppe, det er efter min mening lidt mere smooth og måske lidt hurtigere også. Her er der helt sikkert lidt religion indblandet, for nogle er til SRAM, mens andre er til Shimano. Du får til gengæld en indbygget watt-måler fra Quarq og slipper således for efterfølgende at skulle investere i en sådan – og det er bestemt også værd at tage med i de samlede overvejelser da den har en værdi af ca. 4-5000,-

Kører man op, bemærker man straks den lave vægt – der gør det endnu nemmere at overkomme stigningerne, kører man ligeud glædes man over det aerodynamiske design og nedaf føler man sig helt i kontrol da cyklen er dejlig stiv og styrer super præcist, sidstnævnte nok i høj grad takket være det lækre hjulsæt fra CADEX.

Konklusion

TCR Advanced SL 0 Disc er en cykel fra øverste hylde og med en vejledende pris lige under 80.000 koster den næsten det samme som en spritny mini-bil, bare for at sætte tingene lidt i perspektiv. Prisen alene gør naturligvis at køber-skaren til en sådan cykel er lidt begrænset.

Med Giant TCR Advanced SL 0 Disc vil jeg godt turde gå så langt som at sige at man får en virkelig alsidig cykel og faktisk en cykel som (for mange i hvert fald) ville kunne gøre det ud for både en hurtig aerocykel, samt en super-let bjergcykel, og så er prisen måske ikke længere helt så afskrækkende…

Cyklenn er spækket med de lækreste og nyeste komponenter, så her man man næsten heller ikke ønske sig mere – dog ville jeg nok personligt foretrække en anden løsning ift. saddelpinden, at den er integreret giver lidt udfordringer ift. at få den skåret til så den passer, for det kan ikke gøres om! Ydermere synes jeg ikke løsningen med saddel/saddelpind er specielt elegant, det ser en anelse kluntet ud synes jeg.

Her får du en flot og diskret ramme spækket med nyeste komponenter, lækkert, bl.a elektronisk og trådløs geargruppe fra SRAM, indbygget wattmåler fra Quarq, stift carbon-hjulsæt der kommer klar til tubess-væske og generelt bare lette og lækre dele fra øverste hylde. Prisen er høj, ja – men sammenligninger man komponenter med tilsvarende fra konkurrenterne er den slet ikke ublu!

Pris og tilgængelighed

Vejlednede pris: 78999,-

Test: NOWpresso mobil espressomaskine

$
0
0

NOWpresso har lavet en transportabel espressomaskine som vi har været så heldige at få til test. Den har en fantastisk størrelse til lige at have med i rygsækken på din mountainbike tur. Jeg er utrolig glad for kaffe, så jeg er super spændt på hvor fedt det bliver at have den med på MTB hygge ture i skoven, hvor man lige har mulighed for at sidde og nyde en kop kaffe.

Hvad er der i kassen?

I kassen finder du nedenstånde:

  • NOWpresso kaffemaskine på batteri
  • Manual
  • USB-Lader
  • 12V lader til bilen

Design og funktioner

NOWpresso Gold transportabel Espresso Maskine er lavet så outdoor folk kan få en lækker kop kaffe ude i naturen uden at gå på kompromis med kvaliteten. Når man er glad for ordentlig kaffe, så drikker man helst ikke pulverkaffe også kaldet Nescafé. Nescafé er for mig et NO-GO. Det smager simpelthen ikke godt nok. Så jeg er vildt glad for denne maskine, og man må jo ikke gå ned på udstyr.

Så uanset om du rejser, er på MTB hyggetur, ude og rejse, kan du nu nyde en frisk og perfekt espresso, som automatisk laves til dig med et enkelt tryk på en knap! Ja det er rigtigt der er kun “en” knap, så man får ikke en maskine der er nemmere at bruge end denne her.

Man starter med at sætte en kapsel i, så fylder du vand i til “maks” og trykker på knappen, og så går der små 5 mininutter og så er der en dejlig espresso til dig. På en fuld opladning kan den lave 3 kopper kaffe, hvis den skal varme vandet op. Nu skriver jeg godt nok 3 kopper, men jeg vil nok kalde det espresso shots. Det er ikke en stor kop, jeg vil kalde det en lille kop. Men her vil jeg så sige at 3 små kopper kaffe er bedre end ingen kaffe.

Man har mulighed at bruge kogende vand, hvis man evt. er på camping, og har et gasblus. Hvis man bruger kogende vand skriver NOWpresso at den kan lave op mod 200 kopper. Denne del kommer jeg nok også til at bruge i fremtiden, da vi tit er i skoven med campinvognen på tur, hvor vi kun har gas og 12V så kan jeg koge vandet og lave en god kop kaffe med NOWpresso.

Nowpresso er kompatibel med originale Nespresso-kapsler, L’Or, Moccona, Douwe Egberts, Starbucks og dybest set alle aluminiumkapsler. Plastkapsler anbefales ikke, da de er for svære at gennemtrænge.

Til vægt nørderne så er det ikke noget for jer at have med i rygsækken, da den vejer 890 gram, men for jer der er afsted for at hygge jer betyder 890 gram i rygsækken ikke noget – bare man kan få en kop kaffe.

NOWpresso er udstyret med et lille LED display, hvor den viser om den er ved at varme vandet op eller om den er ved at lave kaffe til dig. Fedt med det lille display.

NOWpresso passer rent faktisk i drikkedunksholderen på cyklen. Den har ca. samme tykkelse, og en anelse længere end de store 750ml dunke, er dog ikke sikker på den bliver siddende når man kører på sporet i skoven med hop/drop og det hele.

Specifikationer

  • Størrelse: L 253 x B 83 x D 78 mm
  • Vægt: 890 g
  • Optimalt pumpetryk: 15 Bar
  • Infusionspumpetryk: 8 – 12 Bar
  • koldt vand: fuld opladning giver 3 kopper kaffe
  • Kogende vand: fuld opladning giver op til 200 kopper kaffe
  • Aftageligt litiumbatteri: 28.08 WH

Konklusion

Er man på hygge tur på mountainbiken eller vandre tur i naturen er denne maskine uundværlig. Nu har jeg brugt den en del gange, og jeg synes personligt den er fed at have med på tur.

Jeg havde i første omgang ikke opdaget at den “kun” kunne lave 3 kopper kaffe på en opladning. Men efter at have kigget lidt nærmere på hvilken energi der skal til for at få vandet op i temperatur så giver det meget god mening. Selv om det er små kopper den laver, så er det en super god kop kaffe, jeg vil sige at hvis jeg sammenligner med de store nespresso maskiner så laver denne lille maskine mindste lige så god en kop kaffe. Det smager rigtig godt.

Så på trods af at den “kun” kan lave 3 kopper så er det en lækker maskine. Jeg har umiddelbart ikke fundet andre modeller inden for denne branche med indbygget batteri. Så kan du nøjes med 3 kopper på din tur så er den absolut værd at få købt for at have med på sine ture.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1275,-

Test: Airofit – Stay a Breath Ahead

$
0
0

Henover de seneste par måneder, har vi testet lungekapaciteten. Airofit er et respirationsværktøj, der i samarbejde med Airofit app’en skal give en supplerende træning til lungerne, så man nemmere kan styre vejrtrækningen. Gennem specialtilrettelagte programmer, kan man træne forskellige former for respiration. De forskellige programmer er samtidig med til at skabe en alsidighed i træningen, så man ikke blot træne enkelte dele. 

Paradoksalt nok modtog vi Airofit-enheden lige midt i orkanens øje – altså midt i Coronakrisen. Lidt specielt at modtage og teste en enhed, der skal hjælpe på bedre respiration, når verden omkring en oplever en af nyere tids største kriser – og endda en krise, der udspringer af en lungesygdom. 

Det samme må Airofit have tænkt, da de rent faktisk viste sig fra en meget generøs side, og valgte at donere ca 5.000 enheder til mest udsatte borgere, for at hjælpe disse til at styrke deres lungekapacitet. Der var delte meninger om projektet, da der stort set ikke findes noget evidens på området, men Airofits samarbejdspartner, Stig Severinsen, der af mange er kendt som noget af en supermand – især under vand, mener bestemt, at træning af lungerne kan gøre en forskel, hvis disse skulle blive angrebet af fx Coronavirus. 

Stig Severinsen skal vi nok vende tilbage til, men nu må vi hellere dykke lidt længere ned i, hvilke funktioner Airofit enhed og app har. 

Hvad er der i kassen? 

  • 1 Airofit enhed
  • 1 ekstra mundstykke 
  • Mini-USB ladekabel 
  • Transportpose 

Design og funktioner 

Airofit kommer som en enhed, der mest af alt kunne ligne et mundstykke, der kan bruges i forbindelse med dykning. Dog kan enheden kun bruges på land og skal holdes tør. Enheden består af to dele, hvoraf den ene er et mundstykke, mens den anden er hoveddelen. Denne kan yderligere deles i to, da man skal have yderste lag af, før man kan genoplade enheden. Netop den sidste del må ikke være i kontakt med vand, da denne ikke er vandtæt – resten kan tåle vand, så man kan skylle disse efter brug. Enheden oplades ved hjælp af et mikro-USB, som man kender det fra de fleste lygter, hovedtelefoner eller lignende. Airofit anbefaler, at man lader enheden oplade i 8 timer, så man er sikker på, at den er fyldt helt op. Er man i tvivl om, hvor meget strøm, der er på enheden, kan man se dette i app’en, der ligeledes fortæller, når det er tid til genopladning. 

Hoveddelen af enheden er udstyret med to forskellige drejeknapper. Den venstre side er markeret med forskellige bogstaver, mens den højre side er markeret med forskellige tal. Bogstaver og tal skal bruges, når man skal indstille enheden til brug. Tal og bogstaver indikere, hvilken form for øvelse, man skal lave, hvilket vil sige, at bogstaver og tal gør det lettere eller sværere at trække vejret med enheden i munden. Hvilke indstillinger, man skal bruge, kommer fra Airofit app’en. 

I bund og grund kan man ikke bruge enheden uden app’en, eller man kan godt bruge funktionerne, men man ved ikke ret meget om, hvad man laver. App’en er en form for personlig træner, der guider og fortæller, hvad man skal gøre. Helt basalt handler det meste deles om at trække vejret på forskellige måder gennem enheden, der besværliggør respirationen. Airofit siger selv, at Airofit er en træningspartner, som man kan bruge hvor som helst og når som helst. Før i tiden skulle man bestille en vejrtræknings-træner, der kunne give råd og vejledning i forhold til respiration. Med Airofit får man en pakkeløsning, der kan bruges hver dag, og man er ikke afhængig af at skulle møde et sted fysisk, eller have en “rigtig” personlig træner. 

Generelt fungerer app og enhed rigtig fint sammen. De to forbindes via bluetooth, hvorefter indstillinger mm. foregår på selve enheden. Indstillingsmulighederne er som sagt at finde i på hver side af enheden, hvor man justerer sværhedsgraden. 

Airofit app og personlig træner 

App’en er som sagt en stor del af hele konceptet, da denne holder styr på de forskellige programmer og sværhedsgrader, man er nået til. Endvidere er app’en med til at give dig et overblik over dine træninger og indeholder også en træningslog, hvor man kan se, hvor mange og hvor lange træninger, man har foretaget. Umiddelbart er app’en meget brugervenlig, og man får forklaret alt på skrift eller via en speaker. 

I slutningen af maj lavede Airofit en opdatering af app’en, der skabte lidt problemer for android brugere – jeg selv er på IOS og oplevede ingen problemer. Fejlen skulle også være udbedret. 

Opdateringen har dog ændret app’en markant, hvor man nu kan ændre i et træningspas’ længde og sværhedsgrad. Dette er ærgerligt, hvis man spørger mig. Før opdateringen var det ikke muligt at ændre i hverken længde eller sværhedsgrad, hvilket gjorde, at træningen gradvist blev hårdere og hårdere – rigtig fedt, hvis man gerne vil presses. For eksempel starter man på “beginner”, hvor sessionerne har en varighed på 3 minutter. Når man kommer til “intermediate” bliver længden øget til 5 minutter, hvilket i den grad kan mærkes, da 5 minutter rent faktisk er lang tid med fokus på åndedræt og endda et besværet et af slagsen. 

Opdateringen har imidlertid dog ikke kun bragt dårlige ting med sig. Blandt andet er hele layoutet blevet mere overskueligt, at så man har styr på, hvor langt man er med forskellige træningspas. Samtidig er aktivitetskalenderen flyttet til forsiden, så man hele tiden kan følge med i, hvor meget man har trænet i løbet af en uge. 

De enkelte træninger har stor variation, så man får trænet forskellige dele af respirationen. Et program er typisk opdelt i forskellige underkategorier, der har forskellige varighed – efter opdateringen kan disse dog justeres individuelt. Typisk træner man den samme underkategori 3 gange, før man ryger videre til næste underkategori. Hver underkategori har et bestemt mønster, som man skal følge. Det kan eksempelvis være: Inhalér normalt, hold vejret og ekshalér normalt. Dette mønster gentages så i 3-5 minutter, hvor man vurderes efter procent (0-100%). Klarer man træningen perfekt, belønnes man med 100% – dette gør sig gældende for alle træningerne. Det er klart, at der er komplicerede og mindre komplicerede træninger. Det er klart, at “diamanten”, hvor man skal følge et mønster af inhalering og ekshalering, er en af de sværeste. 

Respirationstræning generelt har i mange år ikke været en del af sportsfolks daglige træning. Netop det forsøger Airofit at bryde med, via deres enhed. Det er dog ikke lige nemt at vinde indpas, når der mangler evidens for klare forbedringer af resultater. Derfor har Airofit gjort meget ud af at gøre deres produkt yderst synligt, hvor de blandt andet har haft rigtig mange topatleter til at teste produktet og give deres besyv med om, hvorvidt vejrtræknings træningen virker. Blandt andre har jernkvinden, Michelle Vesterby, testet enheden og er med til at reklamere for Airofit. Michelle er en dansk top triatlet, der har vundet en mange internationale konkurrencer. Endvidere har de haft fat i verdensmesteren i crossfit, der ligeledes er med til at reklamere for træningen af respirationen. 

De mange professionelle atleter er med til at give et hint om, at der kan være noget at hente på vejrtrækningsdelen. Det skal dog siges, at de mærkbare forbedringer er svære at spore, når man ikke er topatlet. Det er klart, at topatleter, der forsøger at forbedre sig på alle parametre, formentlig kan forbedre deres resultater med bedre respiration. For den normale motionist, der giver den gas i amatør-verdenen, er det lidt sværere at skabe store mærkbare resultater. Det, der dog kan siges er, at Airofit giver et større fokus på respirationen, hvorfor man kan bruge træningen til at have fokus på respirationen, når man er på forskellige træningsture eller i løb. 

Konklusion 

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at man kan mærke sine lunger, efter en træning med Airofit. Lungerne udvides og presses til det yderste, hvorfor man kan mærke hele muskulaturen efterfølgende – præcis som ved andre muskler på kroppen. Ømheden og muskelsmerterne må være et lille bevis for, at der sker en form for træning, når man bruger Airofit. Træningen kan sammenlignes lidt med en rigtig hård træning, hvor pulsen er tæt på maksimal hele vejen. Dagen efter kan man oftest mærke, at man har været på kanten, og har presset kroppen og lungerne maksimalt.  

Det er som sagt svært at vurdere og måle den helt præcise effekt af vejrtrækningsøvelserne, når man ikke err professionel atlet. Der er dog ingen tvivl om, at den fokus, man får på respirationen, er brugbar, når kroppen er presset helt til det yderste. Endvidere er det muligt at følge egen udvikling i app’en, hvor man kan se, hvorvidt man skaber større iltoptag. Netop iltoptaget er en klar faktor, som kan måles – dette især fra amatører til professionelle, hvorfor det må give en effekt at træne denne – selv for amatører. 

Prismæssigt ligger Airofit-enheden på en rimelig pris, når man sammenligner med alt det andet grej, man kan købe til forbedring af resultater og ydeevne. Ønsker man at prøve kræfter med en helt ny træningsform, og ønsker man at presse den sidste effekt ud af kroppen, så kan Airofit være en mulig træningspartner. Dog vil jeg mene, at Airofit vil have størst mærkbar effekt hos professionelle sportsudøvere. “Stay a breath ahead”, der er Airofits slogan, antyder også en vis professionalitet.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2011,-

Test: AGU Essential Prime bibshorts

$
0
0

Hollandske AGU’s Essential-serie har vi efterhånden stiftet bekendskab med nogle gange her på redaktionen. Essential-serien er en serie af prisstærke produkter der kan bruges til hverdag, altså er serien meget velegnet til pendleren eksempelvis. Fælles for alle produkterne er dog at de holder en høj kvalitet ift. prisen, og derfor giver god værdi for pengene, la’ os se om også deres Prime bibshorts gør det!

Design og detaljer

Essential Prime Bibshorts er udført i 210 gram’s Power Lycra, det er et super strækbart materiale, der samtidig er meget tyndt og let. De er udført i 2 dele, en underdel i føromtalte Power Lycra, samt en overdel i mesh fra livet og op, det gælder også seler og den delvist åbne ryg. Dette giver en optimal åndbarhed og gør dem mest velegnet til brug i årets varmeste måneder. At selerne er i mesh gør så, desværre, at de har lidt nemmere ved at folde sig sammen, her foretrækker jeg de “flade” seler som altid sidder som de skal – men kan man ikke få det hele til budget-pris.

Bibshortsene er med flade syninger, så der er intet der generer unødvendigt og afslutningerne ved lårene er brede laserskårne elastikker med silikoneprint indvendigt for at holde dem på plads. Sidstnævnte gør dog også at de kan “nive” lidt når man tager dem på, da silikoneprintet kan få fat i hårene – så man kan med fordel lige åbne dem godt når man trækker dem på.

Indvendigt i Essential Prime Bibshorts er en klassisk pude som hos AGU går under navnet Red 120. Den er 14 mm tyk (på det tykkeste sted) og altså rimelig tynd og fleksibel – men stadig med fornuftig komfort. Puden har varierende tykkelse alt efter hvor der er brug for mest støtte og går forholdsvis langt op ved skridtet, så det hele er “beskyttet” og holdt på plads af puden.

Komfort og pasform

Undertegnede har testet Essential Prime bibshorts de sidste uger, hvor vejret har været noget svingende – men de har ikke svigtet. Materialet er let og behageligt mod kroppen, dog kunne jeg frygte at det lidt blanke stof i løbet af kort tid bliver mat på bagdelen, men det er i småtingsafdelingen.

Overdelen i mesh fungerer godt, den er fleksibel og gør det nemt at komme af med varmen – også på ryggen.

Afslutningerne ved benene med de brede elastikker holder dem godt på plads, men som tidligere nævnt så kan det nive lidt i hårene når man trækker dem på.

Puden er ganske behagelig og til dagligdagsbrug giver den fin støtte – den er rimelig tynd og fleksibel, så den former sig godt efter rytteren.

Jeg har testet Essential Prime Bibshorts i str. S, og det er den rette størrelse for undertegnede der måler 170 cm og vejer ca. 65 kg., de sidder tæt – som de skal.

Konklusion

AGU’s Essential Prime Bibshorts er et par ret klassiske bibshorts med nogle fine detaler, eksempelvis overdelen i mesh, en fin pude og laserskårne afslutninger – samlet set en fin “pakke” set i lyset af en vejledende pris på ca. 649,-

Essential Prime bibshorts kan bruges både på landevejen og på mountainbiken og det helt klassiske sorte design gør at de kan bruges i kombination med andre mærker af cykeltøj – overdele, løse ben osv.

Et par rigtig fine bibshorts der giver rimelig god værdi for pengene, et “sikkert køb”.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 649,-

Swapfiets udvider til London, Milano og Paris efter markant vækst i bl.a. Danmark

$
0
0

Pressemeddelelse

Swapfiets vil være førende inden for micro-mobilitet og annoncerer i dag planer om at åbne i London, Milano og Paris inden udgangen af 2020. Samtidig lanceres en række nye elektriske produkter som supplement til cyklerne med de ikoniske blå forhjul.

Swapfiets udvider i Europa

Efter eksplosiv vækst de seneste par år, har Swapfiets rundet 200.000 abonnenter. Nu vil den hollandske cykelabonnementsvirksomhed træde ind på nye internationale markeder for at hjælpe til at gøre nogle af Europas største byer mere bæredygtige.

Derfor annoncerer Swapfiets i dag, at virksomheden åbner i henholdsvis London, Milano og Paris i løbet af 2020.

Swapfiets er verdens førende cykelabonnementsvirksomhed, og har netop rundet 200.000 medlemmer på tværs af Holland, Belgien, Tyskland og i Danmark – blandt i kraft af stor vækst i København. Siden lanceringen i 2018 er Swapfiets vokset til omkring 12.000 danske medlemmer, som kører rundt på cyklerne med det velkendte blå forhjul i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Siden vi åbnede i 2018, har omkring 12.000 danskere taget Swapfiets til sig. Vores abonnementsmodel tilbyder en cykel, som aldrig går i stykker. Det er noget, der passer godt til mange danskeres travle hverdag – og det gør det også ude i resten af Europa. Den innovative udvikling er vi super stolte af at være en del af.”  siger Jonas Nygaard, distriktschef for Swapfiets i Danmark.

Nye e-mobilitet-produkter skal gøre afstande mindre i europæiske storbyer

Skiftet fra biler til mere moderne individuelle transportløsninger skal gøres så nemt og bekvemt som muligt for det store antal mennesker, som bor og arbejder i verdens storbyer.

Derfor lancerer den hollandske virksomhed nu en række nye e-mobility-produkter, som især er målrettet de europæiske metropoler og forstader, hvor der er behov for løsninger, som gør det nemmere og hurtigere at komme til og fra storbycentrum.

Swapfiets har redesignet og optimeret el-cyklen Power 7, som lanceres i Danmark i juli. Ligesom med almindelige cykler er al service og reparation inkluderet i det månedlige abonnement. 

Derudover lancerer Swapfiets nu det foldelige elektriske løbehjul e-Kick i alle markeder, efter en succesfuld test i København og Berlin, hvor e-Kick har været på markedet siden november 2019.

Endelig tester Swapfiets i øjeblikket to kraftfulde elscootere i Berlin, der ligesom cyklerne og el-løbehjulet er abonnementsløsninger, hvor al service og reparationer er inkluderet i det månedlige abonnement.

Hos Swapfiets tror vi på at skabe bæredygtige byer ved at tilbyde mobilitet gennem månedlige abonnementer – og på den måde gøre byerne venligere, sundere og mere komfortable for millioner af mennesker,” siger Marc van Pappelendam, adm. Direktør for Swapfiets. ”Vi vil blive ved med at udvikle de bedste og mest innovative produkter, services og oplevelser, så vi kan holde hjulene kørende for alle vores medlemmer.”

For mere information om produkterne – både cyklerne og de nye e-mobility-produkter – samt hvilke produkter der er tilgængelige i de respektive byer, kan man læse mere på swapfiets.com eller Swapfiets’ app.

Ny challenge skal tiltrække både turister og lokale på brede dæk

$
0
0

Pressemeddelelse

Oplev den fantastiske fynske natur fra din mountainbike og tag for dig af retterne på nogle af Danmarks bedste spor. Sådan lyder opfordringen fra Destination Fyn og DGI Fyn, der i samarbejde med app-udbyderen Singletracker, står bag en spritny sommerudfordring, Mountainbike Challenge Fyn. Konceptet udfordrer alle med forkærlighed for to hjul og brede dæk til at cykle så mange fynske mountainbikespor, de kan nå – fra nu af og frem til efterårsferien. Og hvis man er rigtig flittig, kan man komme i den fynske mountainbikes Hall of Fame.

Fyn har 17 officielle MTB-spor. 12 af dem er registreret på app’en Singletracker og indgår fra i dag i en helt ny udfordring. DGI og Destination Fyn opfordrer nemlig turister såvel som lokale mountainbikeentusiaster til at springe i sadlen og lade de brede dæk smage på så mange fynske mountainbikespor som muligt de næste 3 ½ måned.

Der er aldrig mere end en halv times kørsel til det næste spor, når man tramper afsted i det fynske – og ofte er det både nemt og umanérligt hyggeligt at cykle fra det ene spor til det andet. Så udfordringen er altså et godt ferietip til de cykelglade turister, der slår vejen omkring Fyn.  

– Ideén med MTB-challenge Fyn er, at du bliver guidet rundt med SingletrackerTM app’en både på og mellem de fynske spor, og du samler point til udfordringens rangliste for hvert spor, du gennemfører. For hver overnatning, du tager på et af vores cykelovernatningssteder, er der også point at hente, ligesom du bliver belønnet for at spise på vores cykelvenlige restauranter, forklarer forretningsudvikler hos Destination Fyn Mette Mathiasen og tilføjer:

– Udover at det her naturligvis er en sjov konkurrence, som vi sammen med DGI Fyn gerne vil lokke de lokale mountainbikere med i, så er formålet selvfølgelig også at få flere øjne op for de fantastiske mountainbikemuligheder, vi har på Fyn og dermed tiltrække flere cykelturister.

Hall of Fame

De ryttere, som samler mere end 1000 point, kan komme med i den fynske mountainbikes Hall of Fame, men det er fuldstændigt valgfrit, hvor mange spor man vil køre, og hvornår man vil køre dem i perioden fra i dag og frem til efterårsferien.

MTB Challenge Fyn er nemlig for habile såvel som helt grønne mountainbikere.

Fyn har spor til alle niveauer, hvor der altid er en “chicken run”-mulighed på svære passager. Desuden er sporene gradueret og markeret med farver, så man ikke bliver i tvivl om, hvilke passager der kalder på en udfordring, og hvilke man gør klogest i at køre udenom. 

Det koster 250 kr. at deltage i udfordringen, og her gælder samme princip som i sommerlandets forlystelsesparker. Når entréen er betalt, er alle aktiviteter gratis. Selv de fynske betalingsspor kan man køre en omgang på, og så er man ovenikøbet med til at sikre den løbende udvikling af det samlede fynske mountainbike-produkt. En del af betalingen for Mountainbike Challenge Fyn doneres nemlig til de fynske sporbyggere, der er med til at bringe Fyn tættere på Bike Island-ambitionen om at blive Nordeuropas foretrukne cykelturismedestination gennem deres store arbejde med vedligeholdelse og udvikling af sporene.

  • Sammen med Destination Fyn har vi gennem det seneste år arbejdet målrettet på at sikre kvaliteten af de fynske mountainbikespor. Bl.a. har der været afholdt kurser i sporbygning med international inspiration, og vi har understøttet en tættere organisering og vidensdeling blandt de fynske sporbyggere. Derfor giver det god mening, at vi også med denne udfordring sikrer midler til udvikling og opmærksomhed omkring sporbyggerlaugene, siger Jacob Pallesen, der er idrætskonsulent for cykling hos DGI Fyn.

Mountainbike Challenge Fyn løber helt frem til d. 17. oktober, hvor det hele afsluttes med en solid omgang MTB-hygge, som både byder på middag, ølsmagning og ikke mindst awardshow på et af de cykelvenlige fynske hoteller; Frederik d. VI’s Hotel. Hotellet ligger tæt på Langesøskoven, som er et af de steder, hvor man kan samle rigtigt mange point til Mountainbike Challenge Fyn.

Læs mere om spor og pointsystem her: https://www.visitfyn.dk/fyn/cykelferie/mtb-challenge-fyn


Guide: Fra motionsrytter til licensrytter – del 1

$
0
0

Cykling har virkelig vundet indpas hos danskerne de senere år, hvor det er mere reglen end undtagelsen, at man har en fed racercykel eller mountainbike stående i garagen. Den stadigt voksende interesse for cykling kaster selvfølgelig forskellige ting af sig. Der bliver blandt andet arrangeret flere og mere udfordrende motionsløb hvert år, hvor motionister kan krydse klinger og kæmpe om æren og fede præmier. Motionsløbene herhjemme er for det meste rigtig godt arrangeret, og der bruges mange timer på at planlægge disse, så de kan afvikles med størst mulig sikkerhed for deltagerne. 

Her på redaktionen har undertegnede givet sig i kast med konkurrencecykling – nærmere betegnet; licenscykling. Den nye interesse, vil her på siden, udmønte sig i en række artikler om netop cykling på eliteplan.

Selvom motionsløb er tilegnet motionister, skal man ikke tage fejl af hastighed og sværhedsgrad – der køres stærkt i disse løb – men ønsker man at prøve kræfter med et lidt mere elitært set-up, skal man tage skridtet videre og tegne licens hos Dansk Cykle-Union. 

Netop licens-cykling har jeg kastet mig over. For godt to år siden pådrog jeg mig en korsbåndsskade i en fodboldkamp. På det tidspunkt var jeg sikker på, at jeg skulle tilbage til fodbolden, men efter en operation og genoptræning blev virkeligheden en anden. Jeg kastede mig ret hurtigt over cykling, herunder landevejscykling.

Tidligere har jeg kørt mountainbike som supplement til fodboldtræningen, men ikke noget struktureret. En racercykel var jeg i besiddelse af, da denne var mit foretrukne transportmiddel til og fra arbejde. Racercyklen blev som sådan ikke brugt til ture i starten, men efter en stille start i 2018 med flest ture alene, blev jeg i 2019 meldt ind i Aalborg Cykle-Ring Motion, som er Aalborgs største motionsklub. 

Jeg fik hurtigt smag for de længere ture og begyndte at presse mig selv mere og mere. Jeg købte en ny racercykel og var forbi Bikefit Aalborg, hvor jeg fik indstillet cyklen. Samtidig fik jeg vækket interessen for licenscykling, da Johannes, bikefitteren, fortalte en smule om det. På daværende tidspunkt var jeg ikke helt sikker på, om det var noget for mig, men konkurrencegenet i mig blev ved med at hive tanken frem. Det resulterede i, at jeg trænede hårdere og hårdere, indtil jeg følte mig stærk nok til at begynde i Aalborg Cykle-Ring – Aalborgs licensklub.

Johannes hjalp mig i gang, og jeg begyndte at træne med i januar måned 2020. Træningen viste sig hurtigt at være givende, og jeg følte, at jeg blev stærkere. Træningen kommer vi tilbage til senere i serien.
Nedenfor ser man en gennemgang af oprettelsen af licens. 

Hvordan bliver jeg licensrytter? 

I bund og grund kan alle tegne konkurrencelicens ved Dansk Cykle-Union. Det kan dog deles op i forskellige “steps”, som skal klares, før man kan stille op i licensløb.

Klub?

Det første man skal gøre, er at finde en cykelklub, der tegner licens. Her er det altså ikke nok at være medlem af den lokale motionsklub, såfremt denne ikke tegner licens. Jeg anbefaler, at man sonderer terrænet lidt og finder den licensklub, der geografisk er nærmest. Det er klart en fordel at have relativt kort til de ugentlige træninger. De fleste klubber har en hjemmeside eller en Facebookgruppe, hvor man kan finde oplysninger om træningstider. Herefter gælder det om at møde op til første træning, hvor man kan blive sat lidt mere ind i tingene.

Man kan sagtens være medlem af klubberne uden at køre licens, hvis man ønsker at træne lidt med inden man tegner løbs-licens. I klubberne er der helt sikkert nogen, der kan hjælpe dig i gang, når du først har meldt dig ind og har været til første træning. Inden man går videre med køb af chip mm, er det vigtigt, at man finder ud af, hvilket tøj, man skal have købt. Hver klub har deres egen klubdragt, som man skal købe og køre i til licensløbene. Igen er det vigtigt, at man spørger om hjælp.

Konkurrencelicens?

Næste trin er at få tegnet en løbs-licens, så man kan køre løb. Løbs-licensen skal tegnes gennem Dansk Cykle-Union (http://medlem.cyklingdanmark.dk), hvorefter man får en profil på deres hjemmeside. Ligeledes får man tildelt et startnummer, som skal bruges i alle løb. Det hele bliver sendt via post, og indeholder to trøjenumre og et nummer til sadelpinden.

Chip? 

Det sidste man skal bruge, før man er klar til at køre licensløb, er en chip. Chippen skal igen bestilles ved Dansk Cykle-Union, og er din personlige tidtager. Den skal aktiveres her: https://www.cyklingdanmark.dk/medlemmer/chiptransponder/ og skal placeres på venstre side af forgaflen. Inden chippen kan tages i brug, skal den aktiveres – guiden hertil findes ligeledes via linket ovenfor.

Chippen er endvidere din identitet som licensrytter, så det er muligt at se på Dansk Cykle-Unions hjemmeside, hvilke løb du er tilmeldt. Ønsker man ikke at købe en chip, eller bøvler chippen, er det muligt at leje en chip på dagen, så man kan køre alligevel.

Chippen, der skal placeres på venstre side af forgaflen

Når klubben er fundet, tøj og chip er købt og numrene er modtaget, er man klar til at deltage i licensløb landet over. Sæsonen starter i april og slutter i oktober, hvor der køres løb stort set hver weekend. Løbene er fordelt over hele landet, så man kan godt forvente at skulle køre lidt kilometer i bil for at deltage i løb.

Tøj, Kontingent i Dansk Cykle-Union, medlemskab af licensklub og chip er selvfølgelig ikke gratis. Det vil altid være en dyrere omgang, når man starter fra 0, da man skal købe tøj og chip. Hermed ligger en ca. startpris for hele baduljen på ca. 2720 kroner, som er fordelt således: 

  • 920,- til bibs+jersey (kan variere fra klub til klub) 
  • 350,- DCU chip her herefter 190,- pr. år
  • 800,- DCU helårligt kontingent 
  • 650,-  til helårligt kontingent til klubben (kan variere fra klub til klub) 

Det kan umiddelbart virke af mange penge, men man skal have for øje, at man herefter kan køre lukkede løb, hvor der er fine præmier og til en pris på ca. 120 kroner pr start. Til sammenligning ligger motionsløb oftest mellem 200-500 kroner. 

Ønsker man at snuse lidt til licenscykling, inden man køber den helt store pakke, er det muligt at købe et klippekort, der kan bruges til at køre et eller flere løb. Hvis man vælger denne løsning, skal man betale 100 kroner pr. klip + løbets pris. Herudover skal man leje en chip til ca. 200 kroner, men en fin løsning, hvis man er usikker.

Overordnet set, er licenscykling ikke så indviklet, som det måske kan se ud fra starten. Personligt vil jeg anbefale, at man starter med at finde en lokal klub, hvor der helt sikkert er nogle garvede licensrryttere, der gerne vil hjælpe med en nem og god opstart. Herfra burde det være lige til. Denne guide er første del af en mini artikelserie om licenscykling, som vi kommer til at udgive henover efteråret. I næste artikel ser vi lidt nærmere på:

  • Klasser
  • Point
  • Hvilket udstyr, man skal anskaffe sig
  • Hvordan man kan forberede sig til sæsonen og løbene
  • En kort gennemgang af et par træningsløb kørt henover sommeren.

Nyhed: Pirelli P Zero Tubeless landevejsdæk

$
0
0

Pirelli har netop løftet sløret for 2 nye dæk i P Zero-serien af landevejsdæk, denne gang er det to nye dæk der begge er tubeless klar!

Der er tale om modellerne Pirelli P Zero Race TLR samt Pirelli P Zero Race TLR SL. Dækkene er udviklet i samarbejde med to World Tour teams og allerede her i 2020 vil de blive benyttet til UCI løb.

Race TLR er et all-round dæk der kan bruges til både træning og løb, med forstærkning i form af TechWALL+ teknologi. TLR SL er en endnu lettere udgave og faktisk det letteste dæk som Pirelli til dato har udviklet til landevejscykling, dette gør det oplagt til konkurrencebrug hvor man gerne går lidt på kompromis med punkteringsbeskytelse, mod en højere fart. Vægten starter på 230 gram for 24mm udgaven, til sammenligning vejer Race TLR 245 gram i 24 mm udgaven.

Race TLR fås i 24, 26, 28 og 30mm, mens Race TLR SL fås i 24, 26 og 28mm bredde.

Test: Garmin EDGE 1030 Plus

$
0
0

Garmin har for kort tid siden lanceret EDGE 1030 Plus, en opgradering af EDGE 1030, den tidligere topmodel. EDGE 1030 Plus byder på en række forbedringer og nye features, bl.a. er den nu endnu nemmere og hurtigere at sætte op, ligesom den kan den nu komme med forslag til daglig træning baseret på dine data, samt understøttelse af træningsplanlægning og MTB Dynamics for at nævne nogle af de nye features.

Hvad er der i kassen?

EDGE 1030 Plus kommer i den efterhånden velkendte og klassiske Garmin emballage og i æsken til standard-udgaven finder man følgende:

  • Garmin EDGE 1030 Plus
  • Out-front mount
  • Quarter-turn mounts til styr/frempind med forskellige o-ringe
  • Sikkerheds-strop
  • USB kabel til opladning
  • Vejledning/manualer

Se vores unboxing af EDGE 1030 Plus nedenfor.

Opsætning og montering

Noget af det som Garmin ved EDGE 1030 Plus har forbedret og optimeret er selve opsætnings-delen. Ved opstart af enheden får man mulighed for at parre EDGE 1030 Plus med sin smartphone, og har man allerede en tidligere udgave som er parret med Connect App’en, så får man mulighed for at importere ens aktivitetsprofiler og sensorer. Det gør opsætningen virkelig nem og hurtig, og man slipper for at bruge tid på at parrer sensorerne og lave opsætning af skærmbilleder/aktivitetsprofiler endnu engang. Det lyder måske banalt, men det letter “opgraderingen” betragteligt, særligt hvis man har mere end én cykel!

Den grundlæggende opsætning er derfor forbedret betragteligt hvis man i forvejen har en tidligere enhed som er parret med Garmin Connect app’en, er man 1. gangsbruger er det stadig nemt og enkelt, men kræver så lige at man får oprettet konto, parret sine sensorer og lign. Uanset hvad, er det blevet langt nemmere og mere effektivt modsat tidligere hvor det hele foregik på selve Garmin EDGE enheden.

Jeg var oppe at kører på under 5 minutter fra 1. opstart, inkl. parring med telefonen, samt importering og synkronisering fra Connect kontoen. Selve opsætningen foregår naturligvis på lokalt sprog, dvs. du har mulighed for at vælge dansk sprog.

Montering sker også nemt og enkelt, har man opgraderet fra en tidligere model har man sikkert allerede en holder siddende på cyklen, ellers er det bare at skrue Out-Front beslaget på, eller benytte et af de simple quarter-turn beslag der monteres med gummi o-ringe omkring styr eller frempind.

Designet

EDGE 1030 Plus ligner EDGE 1030 til forveksling, der er altså ikke rigtig nogle fysiske forskelle på en to enheder, bortset fra at EDGE 1030 Plus er helt sort, og den “gamle” har en hvid kant.

Den store touchskærm på 3,5″ er omdrejningspunktet og på den ene side er en on/off knap, mens der i bunden er en “lap” samt start/stop aktivitetsknap. I bunden er også microUSB stik som bruges til opladning eller overførsel af data, hvis ikke man benytter trådløs overførsel.

Bagpå er det integrede beslag, som passer på alle gængse Garmin Quarter-Turn mounts.

Vægten siger 124 gram og den er naturligvis IPX7 godkendt, så den modstår vind og vejr – hvilket i praksis betyder den kan bruges i al slags vejr.

Udvalgte specifiktioner

  • 3,5″ touchskærm i farver
  • 24 timers batteritid
  • ANT+ samt Bluetooth
  • Understøtter trådløs overførsel via Wi-Fi
  • Vejer 124 gram

Funktioner og smarte features

Skærmen

EDGE 1030 Plus er som tidligere nævnt udstyret med 3,5″ touchskærm i farver, opløsningen er på 282×470 pixels – altså som EDGE 1030’eren. Skærmen står fint og er ret nem at aflæse i direkte solskin. Skærmen er udgangspunktet for betjening og der er derfor kun 2 knapper i bunden der benyttes under brug, én knap til hurtigt at starte/stoppe en aktivitet og én knap til at lave en runde/lap.

I menuen er der mulighed for at indstille følsomheden på skærmen, hvilket er en ret smart feature, særligt hvis man oplever at den er lidt for følsom.

Brugerflade

Brugerfladen kan indstilles til alverdens forskellige sprog, inkl. dansk, så betjeningen er ret nem og brugervenlig.

Fra hovedskærmen har man adgang til de forskellige aktivitetsprofiler man har, eller får oprettet. Hver aktivitetsprofil kan tilpasses så man får vist de datafelter der er vigtige for profilen, ligesom der kan laves en del under-indstillinger på profilen, eksempelvis at man på en gravel/grus-profil gerne vil kunne ledes ind af grusveje når man benytter navigation, mens man på en landevejscykel kun vil navigeres via asfalterede veje. Denne feature gør det nemt at skifte mellem forskellige cykler/cykeltyper og kun have de relevante informationer tilgængelige på skærmen.

Navigation

Derudover er der mulighed for at gå direkte til Navigation som gør det muligt at navigerer direkte til en adresse, et sted på kortet eller loade en rute som man har synkroniseret med enheden fra eksempelvis Strava (Hvis man er betalende Strava bruger) Det er også, som på tidligere modeller, muligt at indtaste at man ønsker at kører 50 km., så laver den en række forslag til “tur-retur” ruter med udgangspunkt i ens placering. Kører man ofte afsted samme sted fra,kan det være en fin måde hvorpå man får valgt en anden rute end ens “sædvanlige”, og er man på ferie eller lign., så kan man få præsenteret forskellige ruter, hvor man er sikker på man ender tilbage samme sted og man kender rutens længde.

Der er også mulighed for at vælge MTB Trails og her kommer der faktidk mange af de “lokale” spor med, for mit vedkommende er det bl.a. Marseliborg, Ry, Vejle. Bjerge Skov, Nord/Vesterskoven i Silkeborg og mange flere – perfekt hvis man er ny på mountainbike og savner inspiration.

Navigations-delen fungerer som vi kender det fra tidligere modeller, altså rigtig fint hvor man i god tid advares omkring sving og endda kan se vejnavne, så der slet ikke er nogen tvivl om hvor man skal dreje.

Træning

Via træning kan importerede træningsplaner tilgås, ligesom man her kan starte træninger baseret på Garmin’s nye daglige anbefalinger. Det er også muligt at starte en træning direkte via en smart hometrainer, kører intervaltræning og meget andet.

Historik

Historik giver dig en oversigt over tidligere aktiviteter, hvor du kan se data omkring disse – de fleste vil dog nok vælge at ananlysere ens træningsture (og løb) via Garmin Connect App’en, på Strava eller anden 3. parts app.

Min statistik

Et hurtigt overblik over ens aktuelle træningsstatus, VO2-max samt træningsbelastning. Ydermere en anbefalet restitutionstid samt oplysninger omkring ens PR’s, træningszoner, effektkurve mv. Altsammen data der er lidt nemmere at gennemgå på en iPad eller PC via passende software/dashboard.

iQ Apps

EDGE 1030 Plus understøtter også IQ App’s som kan hentes gratis via Garmin’s “app store”. Her kan man finde forskellige små widgets/udvidelser til enheden, nogle mere brugbare end andre – men Strava Routes, TrainingPeaks og Best Bike Split er nogle af dem der, efter min mening, bør installeres.

Nye features

De helt nye features i EDGE 1030 Plus er følgende:

Træningsplanlægning: Importer træningsplaner fra 3. parts apps (Ex. TrainingPeaks) direkte til Garmin EDGE 1030 Plus – så både indendørs og udendørs træning kan optimeres.

Daglige workout forslag: Når enheden tændes vil den komme med forslag til dagens workout, her kigger den på dine tidligere aktiviteter og kommer med forslag til træning der passer dig og din kondition.

MTB Dynamik: EDGE 830 har allerede denne feature, som EDGE 1030 Plus’eren nu også har fået. Den måler bl.a. hop-længde og giver dig overblik over hvor “avanceret” et spor du har kørt via Grit og Flow-målinger.

Off-course rekalkulering: Sæt din rute på pause og slip for “advarsler” fordi du kører udenfor ruten, når man er klar til at komme “back on track” så ledes man retur til den oprindelige rute.

In-reach kompabilitet: EDGE 1030 Plus kan nu parres med InReach enheder, så man kan bevare kontakten med omverdenen i selv de fjerneste egne, god funktion til globetrotteren.

EDGE 1030 vs. EDGE 1030 Plus

Af forbedringer ift. den tidligere model, EDGE 1030 kan nævnes:

  • Forbedret batteritid på op til 24 timer
  • Forbedret og mere brugervenlig opsætning med mulighed for at importere profiler og sensorer.
  • Kortet er opdateret og optimeret, og har nu endnu bedre dækning og mulighed for at fremsøge seværdigheder.
  • Det er blevet nemmere at lave tur-retur ruter i Connect App’en, Strava eller lign. og synkronisere dem med EDGE 1030 Plus.
  • Bedre integration med TrailForks
  • LiveTrack er forbedret så man ikke kun kan se hvor du er, men også din planlagte rute og din placering ift. ruten.

Konklusion

EDGE 1030 Plus er, som nævnt tidligere, en opgradering af EDGE 1030, altså er det grundlæggende samme model, men med lidt “ekstra på toppen”. Har man allerede en EDGE 1030 vil man derfor nok ikke opleve det som den helt store opgradering, medmindre én eller flere af de helt nye features er afgørende for en.

Skal man derimod ud og investere i en ny cykelcomputer med GPS, så er EDGE 1030 Plus nok den mest “komplette” pakke på markedet pt. Den har en stor og tydelig touchskærm, er spækket med avancerede funktioner til både træning og navigation – samtidig har den en rigtig god batteritid, eksempelvis havde jeg den med på en uges ferie, uden behov for at oplade enheden, det er en ren fornøjelse!

Samlet set er EDGE 1030 Plus ikke en kæmpe opgradering af EDGE 1030, men der er tilkommet en del nye gode features og vigtigst er batteritiden blevet optimeret – og det er ret væsenligt i min optik.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 4999,-

Test: ES16 Elite Jersey, Pro Bibshorts

$
0
0

Danske ES16 er efterhånden godt kendt herhjemme, og nok særligt fordi de på kort tid har fået rigtig mange kunder der bruger dem til team-tøj, både virksomheder og cykelklubber.

ES16 har dog også et ret omfattende sortiment i egne design, alt fra jerseys, bibshorts, jakker og meget andet.

Denne gang har vi haft deres Elite Jersey og Pro Bibshorts til test, Elite er “mellemklasse” og Pro er deres topmodel.

ES16 Elite Jersey

Som nævnt, er Elite-serien ES16’s mellemklasse-serie, men der er dog flere fine detaljer alligevel. Materialet er 100% polyester, hvilket betyder materialet er let, åndbart og tørrer hurtigt når det bliver vådt af sved.

Modellen har gennemgående lynlås, elastiske og laserskårne afslutninger ved ærmerne for en super tæt pasform, samt elastik omkring livet med silikoneprint på indersiden, så man undgår jersey’en kravler op. Ved ærmerne er brugt reflekterende tråd ifm. de flade syninger, en ret smart detalje til at øge synligheden, uden at skulle overplaste jersey’en med reflekser. Langs siderne er mesh-paneler for at optimere åndbarheden

Bagpå jersey’en er 3 klassiske lommer, og vanen tro mangler jeg lidt en lomme der kan lukkes med lynlås. Lommerne har dog en fin størrelse, og rummer fint pumpe, energi og andet man måtte have brug for at have med på farten. Der er ligeledes et par reflekterende detaljer på hver side af jersey’en for øget synlighed.

Jersey’en er testet i str. XS og den størrelse passer rimelig godt til undertegnede på 175 cm. og med en vægt på 65 kg., den sidder ikke skin-tight, men har et behageligt fit. Jersey’en er behagelig at bære og afslutninger ved ærmerne fungerer rigtig fint, samtidig med at silikonebåndet ved livet holder jersey’en på plads så den ikke kravler op. Jersey’en er primært benyttet i godt vejr, altså fra 15 grader og op, og her gør den det glimrende! Der er ikke den store “beskyttelse” i materialet der er forholdsvis tyndt, til gengæld er det nemt at komme af med varmen og få lidt ventilation i jersey’en via panelerne i siden. En enkelt smart lille detalje er at der i den ene ryglomme er hul igennem til indersiden af jersey’en så kan kan trække en ledning til ex. høretelefoner den vej.

ES16 Pro Bibshorts

Pro Bibshortsene er de næst-bedste i ES16’s sortiment, kun overgået af Pro Team bibshortsene. De er udviklet til dem der ønsker høj kvalitet og god komfort, typisk dem der sidder mange timer i sadlen hver uge – og hvor det er knap så afgørende om de koster 300 eller 1000,-, komfort og pasform er langt vigtigere.

Pro Bibshorts er lavet af såkaldt Power Lycra der er super strækbart og med kompression. Syningerne er naturligvis flade for at minimere evt. irritation og overdelen er udført med flade seler der ikke folder og en ryg i mesh for optimal ventilation og åndbarhed – præcis som det skal være.

Afslutningerne ved lårene er brede laserskårne elastikker med silikoneprint indvendigt, det holder dem på plads og forhindre dem i at glide op, samtidig sidder de hele tæt – så man undgår en grim “kant” hvis man har et par bukser på med lange ben. På det ene lår er ES16 logo’et påtrykt, mens der på begge er små reflekser på siderne af benene.

Indvendigt i Pro Bibshorts er deres Zoom X pude, en god pude som er ret fleksibel, men samtidig fast nok til at give god støtte/support på de længere ture. Puden er opdelt i forskellige zoner af varierende tykkelse og min oplevelse er at den fungerer rigtig godt og giver fin støtte til både MTB, gravel og landevej. Puden sidder tæt omkring skridtet, som den bør, hvis man vel at mærke får købt den rette størrelse. Jeg startede ud med en str. M. og her synes jeg ikke rigtig jeg kunne få puden til at sidde til – jeg fik byttet dem til en str. S og det var den helt rette størrelse til mine 65 kg. fordelt på 175 cm., her sidder puden til, præcis som den skal – og bliver der under hele turen.

ES16 Pro Bibshorts er super diskrete, men med fine detaljer såsom flade seler, ryg i mesh og laserskårne afslutninger ved lårene. Hertil kommer en god pude der giver den fornødne støtte uanset om man kører løb, eller er på langtur – der er ikke rigtig noget at udsætte på dem!

Konklusion

ES16 har igen leveret et sæt cykeltøj af høj kvalitet og hvor priserne i orden! 899,- for et par gode bibshorts betaler de fleste gerne – undertegnede inkluderet og her får man et par diskrete bibshorts i en virkelig god kvalitet og med rigtig fin pasform. Jersey’en har også flere gode detaljer, såsom de laserskårne afslutninger ved ærmerne , silikoneprint i livet og gennemgang til kabel indvendigt i jersey’en – lig dertil at man kan få den i nogle designs der skiller sig lidt ud fra mængden.

Samlet set kan jeg kun anbefale sættet, her får man god værdi for pengene og cykeltøj af høj kvalitet for god komfort for ham/hende der godt kan lide længere turer på cyklen hvor der stilles lidt større krav til komforten.

Pris og tilgængelighed

ES16 Elite Jersey: 499,-
ES16 Pro Bibshorts: 899,-

Test: AGU Vigarous MIPS cykelhjelm

$
0
0

Fra Hollanske AGU har vi de sidste uger haft lejlighed til at teste Vigarous, en cykelhjelm primært henvendt til landevej og hverdagsbrug. Hjelmen er udstyret med MIPS teknologi og fås pt. til under 700,-

Design og detaljer

Vigarous fås kun i én farve/udgave og det er denne klassiske sorte som også passer til det meste cykeltøj. In-mould støbningen betyder at hjelmens indvendige og udvendige del er støbt sammen, det giver en mere lækker finish og betyder samtidig at det holder bedre.

Hjelmens look er race-orienteret med store ventilationsåbninger foran og i siderne, der er også ventilationsåbninger bagtil – naturligvis. Der er 3 store åbninger foran, og i alt 7 mindre åbninger i siderne og bagtil. Den er dog ikke mere “sporty” end den også sagtens kan bruges på hverdagscyklen til og fra skole eller arbejde.

Remme/stropper er udført i kraftigt, men blødt materiale der gør dem holdbare og nemme at rengøre. Der er klikspænde ved hagen og stropperne kan nemt justeres i længden, samt ved ørerne.

Indvendigt i hjelmen finder man MIPS beskyttelse, det er et ekstra “lag” i hjelmen der gør at hjelmens inder og yderdel kan roteres uafhængigt af hinanden, det betyder at “impacten” ved evt. styrt er mindre end normalt da påvirkningen er mindre kraftigt/direkte.

For at sikre komforten, er Vigarous udstyret med med et sæt puder som også har insekt-net foran, således slipper man for at få dyr ind i helmen fra de store ventilationskanaler på forsiden. Puden er samlet i ét element, så det er nemt at tage dette ud og vaske – kæmpe thumbs up.

Hjelmens omkreds justeres, som de fleste andre hjelme, via drejespændet bagpå hjelmen, denne del kan justeres i 3 højder alt efter ens hovedform.

Hjelmen er testet i en str. 54-58 cm., og den vejer 323 gram gram i denne størrelse. Det gør den ikke ligefrem til en “letvægter”, men MIPS teknologien koster lidt på vægt-kontoen – og det er stadig ikke en vægt som virker generende.

Komfort og pasform

Jeg har testet Vigarous på ture på i skoven, på landevejen og på grus, altså har den være med på “lidt af hvert” og ligeledes er den blevet afprøvet under forskellige vejrforhold.

De store ventilationsåbninger gør at hovedet holdes køligt på de varme ture, og med insektnettet undgår man at små kravl gemmer sig i hjelmen, særligt vigtigt hvis man eksempelvis er allergisk for bistik eller lign.

Hjelmen sidder fint, men MIPS teknologien gør at inder/yderdel kan bevæge sig frit af hinanden og det betyder at jeg har følt den sidder lidt løst til tider, selvom den er justeret til at sidde tæt omkring hovedet via nakkespændet. Det er dog formentlig “bare” en vanesag.

Hjelmen er lidt til den store side, hvis man som undertegnede har et forholdsvis lille hoved, den sidder dog fint og føles ikke “klodset” når man cykler. Samtidig går den ikke længere ned foran end man sagtens kan bære et par af de større cykelbriller med store linser.

Konklusion

Vigarous fra AGU er en prisbillig MIPS hjelm, altså en hjelm med rigtig god beskyttelse. Designet er pænt og overvejende race-orienteret, hvilket nok gør den passer bedre end landevejsrytteren og pendleren, end mountainbikeren,

Hjelmen har super god ventilation, er nem at justere til den rette pasform og behagelig at bruge. Vægten er en smule høj, men det er én af kompromiserne for den ekstra gode beskyttelse.

En glimrende hjelm med MIPS til en rimelig pris!

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 899,- / Set til 699,-

Schwalbe klar med 5 nye dækkonstruktioner

$
0
0

Tyske Schwalbe lancerede igår en række nye dæk-konstruktioner til mountainbike brug. Schwalbe har forsøgt at gøre det nemt at vælge dæk efter ens behov og inddelt dem i 5 forskellige kategorier. Det er kun deres “top” dæk der har fået denne nye inddeling, altså dæk fra deres Evolution linje, som er tubeless ready og med Addix compound.

Schwalbe har lavet 5 forskellige kategorier, med deres bud på den absolut bedste dækkombination, og med det in mente at der ofte skal være forskellige dæk for og bag.

Som en ekstra bonus er klassiskerne Big Betty og Nobby Nic kommet i nye redesignede udgaver.

Schwalbe har opdelt kategorierne efter kørestil og det oplagte er jo naturligvis at vælge indenfor den kategori hvor man ligger størstedelen af sin tid, eller måske i virkeligheden ender med 2 sæt dæk (Evt. på seperate hjulsæt) så man kan skifte alt efter behov.

Super Race

Som navnet antyder er dette valget for dem der kører ræs, her er fokus på lav vægt, minimal rullemodstand opg naturligvis mest mulig kontrol så man ikke sætter det hele over styr.

Super Ground

Her har man fokuseret på SnakeSkin teknologien der et let og fleksibelt materiale der bruges på dæksiderne og ved selve mønstret. Dette materiale gør det sværere at punktere, uden at man går helt på kompromis med den lave vægt. Kan bruges til alt fra XC – All Mountain.

Super Trail

Dette er den mest alsidige konstruktion, bygget til alle former for spor. Lavet til at have god punkteringsbeskyttelse, og stabilt design selv ved lavt dæktryk. Sidevæggene er forstærket for at beskytte bedre mod cuts og punkteringer.

Super Gravity

Serien for dem der kører vildt og skal have et dæk der er både robust og stabilt. Dækket har endnu bedre punkteringsbeskyttelse end Super Trail, men er så også lidt tungere.

Super Downhill

Serien for dem der kører lige på grænsen og presser både cykel, og dem selv, til det maksimale. Dækkene giver her maksimal greb/kontrol, stabilitet og en formidabel beskyttelse mod punkteringer. Naturligvis også de tungeste dæk…

Forslag til dækkombinationer

XC

Foran: Racing Ray, Super Race, Addix Speed
Bagpå: Racing Ralph, Super Race Addix Speed

Trail

Foran: Nobby Nic, Super Trail, Addix Soft
Bagpå: Nobby Nic, Super Trail, Addix Speedgrip

Downhill

Foran: Magic Mary, Super Downhill, Addix Ultra Soft
Bagpå: Big Betty, Super Downhill, Addix Ultra Soft

E-MTB

Foran: Eddy Current, Super Trail, Addix Soft
Bagpå: Eddy Current, Super Gravity, Addix Soft

Enduro

Foran: Magic Mary, Super Trail, Addix Soft
Bagpå: Big Betty, Super Gravity, Addix Soft

Zwift tilbyder nu styring på landevej!

$
0
0

Zwift har netop lanceret en ny funktion der gør det muligt at styre på landevej. Funktionen har tidligere været tilgængelig til mountainbike-delen, men nu er de også klar med en lignende styringsfunktionalitet til landevejskørsel.

Men hvorfor skal man så kunne styre i Zwift? Jo først og fremmest kan du skærer hjørnerne mere effektivt, du kan vælge hvem til vil “drafte” på og meget andet. Det bliver derfor en stor fordel hvis du kører løb på Zwift, og er du vant til at kører i grupper vil du formentlig få en stor fordel her.

For at bruge funktionen til landevej kræves der en hardware-enhed, og lige pt. er det Elite Sterzo Smart. Forhjulet placeres på denne “forhjulsstøtte” som registrerer styringen. Snart vil der formentlig komme mange lignende produkter fra andre producenter.

Elite Sterzo Smart koster 699,- og kan bl.a. købes hos Cykelpartner.dk

Læs mere omkring styring på Zwift.com


Guide: Tjek slid på dine bremseskiver

$
0
0

Har du en cykel med skivebremser skal du, udover at tjekke og evt. udskifte dine bremseklodser, også holde øje med selve bremseskiverne. Bremseskiven slides også, selvom de i udgangspunktet kan holde ret lang tid!

I denne guide viser vi dig hvor nemt det er at tjekke slid på dine bremskiver.

Bremseskiven har en vis tykkelse, og denne afhænger af hvilke type bremseskiver der er monteret. Som der bremses, slides bremseskiven og på et eller andet tidspunkt bliver den så “tynd” at den bør udskiftes.

Heldigvis er det virkelig nemt at tjekke slid på bremseskiverne hvis man investerer 219,- i en slidmåler fra Birzman. Udover at være et smart værktøj, så er det også virkelig flot og udført i CNC skåret aluminium.

Sådan gør du:

  • Find ud af hvilken type bremser du har (Shimano, Magura, Hope osv.)
  • Tag slidmåleren og find den udskæring der passer til dine bremser
  • Kan bremseskiven komme ind i udskæringen er det tid til udskiftning, hvis ikke kan du køre videre!

Nemt ikke?

Wahoo lancerer ny og forbedredt Kickr

$
0
0

Wahoo har netop lanceret en ny udgave af den yderst populære Kickr hometrainer, der er tale om den 5. generation i serien.

Man skulle mene det er svært at forbedre én af markedets allerbedste hometrainere, men på papiret ser det alligevel ud til at være lykkedes ret godt!

Kickr er en direct-drive hometrainer med ANT+ og bluetooth, så den er oplagt til brug som smart hometrainer og eksempelvia Zwift eller anden online træningsplatform.

Version 5 er nu blevet endnu mere præcis, denne gang har den en præcision på +/- 1% på effektmåleren, hvor den tidligere model havde en præcision på +/- 2%. Det er blevet muligt at gøre den endnu mere præcis via en auto-kalibreringsfunktion, det betyder samtidig også at der ikke længere er behov for løbende spin-downs!

Derudover har Kickr fået en ny fod, kaldet AXIS Stand – denne gør det muligt at bevæge cyklen en smule fra side til side, for endnu større realisme. Funktionen er ikke helt ny, vi så den også fra Tacx i deres Neo 2, men nu er Wahoo også klar med deres bud på en lignende funktion.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 7999,-

  • Køb Wahoo Kickr

Test: Garmin Varia RVR315

$
0
0

Tilbage i maj 2020 løftede Garmin sløret for to nye medlemmer af Varia-serien, RTL516 samt lillebroderen RVR315 som vi her skal se nærmere på. RTL315 er den mindste model i Varia-serien og den består “kun” af en radar til montering bagpå cyklen altså får man her ingen baglygte-funktion som på RTL511 og RTL516 eksempelvis.

Besparelsen ved at vælge RVR315 fremfor RTL516 er ca. 500,- og for de penge kan man jo nemt finde en god baglygte, så lad os finde ud af om den virker lige så godt som storebroderen.

Hvad er der i kassen?

Varia RVR315 kommer i den klassiske kompakte Garmin emballage, og i denne finder man følgende:

  • Garmin Varia RVR315
  • Monteringssæt bestående af quarterturn mount med elastikmontering til rund og aero-saddelpind.
  • USB kabel
  • Vejledning

Se vores unboxing af Garmin Varia RVR315 nedenfor.

Specifikationer

  • ANT+ samt Bluetooth tilslutning, kan bruges med både EDGE enheder samt app via smartphone
  • Virker med 3. part apps
  • 7 timers batteritid
  • 140 meters “rækkevidde”

Design

RVR315 er virkelig simpel, den er udført i mat sort plast og har én enkelt knap på toppen til at tænde og slukke for enheden. På siden er en enkelt lille diode så man kan se når man tænder og slukker for den, ellers er den helt “stealth”.

Bapå RVR315 er der integreret beslag til montering på cyklen, samt et microUSB stik gemt bag en gummi-luge nederst, det er her enheden oplades.

Montering og opsætning

Montering er en smal sag, find blot de beslag der passer på din saddelpind, spænd det rundt om saddelpinden og monter RVR315 i holderen – that’s it! Det tager få minutter og det er nemt at flytte holderen fra cykel til cykel.

Opsætningen er også hurtigt overstået – særligt hvis man bruger en kompatibel Garmin EDGE enhed, her skal RVR315 blot tændes, hvorefter der søges efter nye sensorer på Garmin EDGE enheden, enheden vælges og parres med Garmin EDGE enheden – nemt! Har man ingen Garmin EDGE enhed kan man også bruge en smartphone og Varia app’en. Her tænder man igen blot for RVR315, åbner app’en og søger efter nye enheder, vælger RVR315 og afslutter parringen.

Se nedenfor hvordan Garmin’s Varia app fungerer i praksis.

Daglig brug

Når man først har fået parret RVR315 med ens Garmin EDGE enhed, så går det hele næsten af sig selv. Øverst i højre hjørne fremkommer et “Radar” logo og det blinker når ikke RVR315 er tændt/tilsluttet, mens det skifter til sort når RVR315 er tilsluttet.

Når et køretøj nærmer sig bagfra vil skærmen lyse op i begge sider (som standard) og man kan via en rød prik i højre side se hvordan køretøjet nærmer sig, og hvor mange køretøjer det drejer sig om. Derudover vil man blive advaret af en bip-lyd, mængden af advarsler og typen af lyde kan ændres i menuen.

Når køretøjet har passeret dig, skifter prikken farve til grøn for at indikere at “faren” er drevet over. Se hvordan det fungerer i praksis i videoen nedenfor, der dog er med udgangspunkt i RTL516’eren.

RVR315 har en rækkevidde på 140 meter, som sin storebror RVR516 og det fungerer for mig fint på de danske landeveje, man advares tids nok og har god tid til evt. at trække ind, eller bare forberede sig på en overhaling. Naturligvis kan RVR315 ikke se om der kommer et køretøj fra en sidevej og drejer lige ind bag i, men det er alligevel også yderst sjældent at det er tilfældet. Ydermere kan RVR315 heller ikke “se” over bakker, så er der et køretøj bag dig, som pludselig er “gemt” bag en bakke, så vil RVR315 se køretøjet og faren som værende væk – altså kan RVR315 kun se 140 meter i fri linje, og det giver god mening.

Ét enkelt sted hvor jeg med både RTL511, RTL516 og RVR315 har oplevet “fejl-advarsler” er ved passage af store gårdspladser ude på landet, her har jeg ofte oplevet at den advarer om bagfrakommende køretøj, trods der intet køretøj kommer. Efterhånden lærer man enheden at kende og i tvivlstilfælde er det jo blot at orientere sig bagud, så RVR315 ikke bliver en sovepude.

RVR315 gør med andre ord jobbet præcist lige så godt som storebroderen RTL516, men man må undvære baglygte-funktionen. Kører man alligevel aldrig under forhold hvor en baglygte er påkrævet, så kan man måske godt spare de ca. 500,- for baglygten i ex. RTL516 har også kun én tilstand og det er fast lys, den kan hverken blinke eller skifte tilstand.

RVR315 retter sig, som de andre modeller i Varia-serien, primært mod landevejsryttere og pendlere, alle der kører steder hvor man møder andre køretøjer. For mountainbikeren er RVR315 ret overflødigt, da man sjældent støder på større bagfrakommende køretøjer på sporet.

Konklusion

Jeg har tidligere rost Varia-serien til skyerne og RVR315 ændrer ikke på den holdning, for det er noget nær geniale produkter. Jeg er vild med at orienteres i god tid omkring bagfrakommende køretøjer, og det gælder uanset om man kører alene elller i en gruppe. Det betyder at man ikke behøver ligge helt ude i rabatten når der er frit bagud, men kan trække ind så snart der kommer et køretøj bagfra, samtidig advares man både visuelt og via lydsignal, så man kan reagerer i god tid.

RVR315 har, som nævnt et par gange, ingen baglygte indbygget, altså er det “kun” en radar, det gør så til gengæld også at prisen er væsentligt lavere og dermed mere tilgængelig.

Personligt foretrækker jeg RTL516 hvor man får ét produkt med både lygte og radar, men vil man spare lidt penge, eller selv vælge sin baglygte, så er RVR315 et godt valg! Dog skal man også være opmærksom på at RVR315 “kun” har 7 timers batteritid, mod 9 timer i RTL516.

Har du endnu ikke prøvet landevejskørsel med Garmin’s Varia-serie så gør dig selv den tjeneste at prøv det, det tager toppen af “stressen” på landevejen, så man kan koncentrer sig om at træde i pedalerne og undgår ubehagelige overraskelser såsom hurtige overhalinger.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 1199,-

Guide: Sådan måler du slid på din cykelkæde

$
0
0

Kammer kæden over når du træder til, eller er det svært at få indstillet gearene? Så er det måske kæden der er synderen, for den slides og særligt på mountainbiken slides den, da grus, mudder og andet “skidt” slider på både kæde og kassette.

Får man skiftet kæde i tide, kan man ofte kærer en del kæder på den samme kassette, men får man derimod ikke skiftet i tide, vil det ofte være nødvendigt at skifte både kæde og kassette og det er en lidt større udskrivning.

Heldigvis er det nemt at holde øje med hvor slidt kæden er – og i denne guide viser vi trin for trin hvordan man gør.

Du skal bruge følgende:

Det eneste du skal bruge er en kædeslidmåler, de fås i mange forskellige modeller og udgaver, mine favoritter er følgende:

Sådan gør du

Tag din kædeslidmåler og placer kædeslidmåleren på den øverste del af kæde. Den ene ende sættes ned i et mellemrum ved leddene og den anden del skal helst ikke kunne gå ned i et mellemrum – er det tilfældet bør kædes skiftes. Det skyldes ganske enkelt at kæden så at “strukket” sig tilpas meget.

Park Tool CC-3.2

Kædeslidmåleren fra Parktool har to sider, den ene side måler 0,5% slid, mens den andens side måler 0,75% (og derover) slid. Får man skiftet ved 0,5%-0,75% så kan man ofte undgå at skifte kassetten, men får man først skiftet ved 0,75% og derover, så er der risiko for at begge dele skal skiftes. Man kan dog altid starte ud med at skifte kæden, kører en tur og se om det kører fint, er det ikke tilfældet må kassetten udskiftes også.

Modellen fra Birzman er lidt mere præcis, men fungerer på samme måde, man sætter den ene “tap” ned i et mellemrum, indstiller den med det “slidniveau” man ønsker og ser om den anden “tap”kan gå ned i et mellemrum. Igen gælder tommelfingerreglen med at kæden bør skiftes ved 0,5% og ikke senere, hvis man skal undgå at udskifte kassetten også. Fordelen ved Birzman Kædeslidmåler II kontra den klassiske løsning fra Parktool, er at man her kan måle lidt mere præcist og ikke “bare” 0,5 eller 0,75 slid.

Skal kæden udskiftes? Så har vi lavet en guide til at skifte cykelkæde.

Artikel: Fra motionsrytter til licensrytter – del 2

$
0
0

Hvis du har læst den foregående artikel, er du nu ved at være klar til at stille op i licensløb landet over. Måske har du en fornemmelse af, hvad det vil sige at køre licensløb, men ikke en fuldkommen forståelse af, hvordan det hele er bygget op. Kort sagt, kører man løb for at stige i graderne. Lidt mere teknisk, så skraber man point sammen alt efter, hvilke placeringer man får i løbene. Desto flere point, man skraber sammen, desto højere klasse kan man køre i. 

OBS: Alle guides til ernæring og træning er baseret på egne erfaringer, hvorfor der ikke er tale om evidensbaserede studier.

Point

Vi kan bruge mig som eksempel. Jeg starter i D-klassen,  der er den lavest rangeret række under DCU. I D-klassen kommer jeg til at køre mod andre ryttere, der ligeledes kører licens D. Nogle af rytterne kan være helt grønne, som mig selv, mens andre kan have kørt i flere år, men blot ikke har optjent nok point til at rykke op i C-klassen. Når vi er ved oprykning, så kræver det nemlig minimum 60 point at rykke fra D-klassen til C-klassen, og man må maksimalt have 100 point, inden man tvangsoprykkes til C-klassen. 

Ønsker man at forsøge endnu en oprykning, kræver det 40 point i C-klassen, for at rykke op i B-klassen. Hermed sagt, at det ikke bare er sin sag at rykke op i C-klassen, eller andre klasser på ingen tid. Omvendt kan det ske relativt hurtigt, hvis man får kørt nogle gode placeringer i hus. Point uddeles til et hvert løb, dog kan mængden variere alt efter antal deltagere. Den gængse fordeling ser således ud: 

  1. Pladsen – 20 point
  2. Pladsen – 18 point 
  3. Pladsen – 16 point 
  4. Pladsen – 8 point 
  5. Pladsen – 6 point 
  6. Pladsen – 4 point 
  7. Pladsen – 2 point
  8. Pladsen – 2 point
  9. Pladsen – 2 point
  10. Pladsen – 2 point

Som det fremgår af pointfordelingen ovenfor, så kan det i princippet lade sig gøre at rykke op i C-klassen efter blot 3 løb, hvis man gør rent bord. Det er nok de færreste, der gør det, men muligheden er der, såfremt der er nok deltagere, så pointfordelingen er som her. Til pointdelingen skal det siges, at nogle ryttere blot ønsker at forblive i en given række, mens andre har større ambitioner, hvorfor der selvfølgelig altid er kamp om top 10 placeringerne. 

Som vi nævnte i den tidligere artikel, så løbe sæsonen fra april til ultimo september. Når sæsonen er slut, gøre regnskabet op og pointtavlen vaskes ren. Har man ikke indsamlet nok point i en sæson, er det altså ikke muligt at tage sine point med over i en ny sæson, hvorfor det er altafgørende, at man er klar fra start. Får man samlet nok point til at rykke op, kan man godt rykke op midt i sæsonen – man skal blot have nyt nummer og tilmelde sig den nye klasse. 

Ønsker man at dykke endnu længere ned i reglerne for pointdeling, eller andet, kan man med fordel besøge DCU’s regelsæt.

Nu ved du, hvordan man bliver tilmeldt licens, får point i løbene og hvilke muligheder der er for at avancere i klasserne. Hermed er en selvsagt vigtig del på plads, men det allervigtigste er, hvordan du forbereder dig til sæsonen og bliver klar til at køre løb, hvor tempoet kan være rigtig højt, mens der bliver kørt cykelløb fra start til slut. Her er det ret svært at undslå sig, at den der er flittig med sin træning, oftest kan høste størst frugter, når sæsonen skydes i gang. Det er derfor helt essentielt, at man får opbygget nogle gode, stabile træningsmønstre, der kan hjælpe til at give lidt mere overskud i løbene. 

Træningsmønstre

Generelt kan man opdele træningen i to dele, hvoraf den ene er fysisk, mens den anden er mere psykisk. For at være i stand til at holde et højt tempo over længere distancer, er det væsentlig at træne sig op til det – Rom blev ikke bygget på én dag. 

Igen kan vi tage mig som eksempel. Da jeg i 2019 startede i Aalborg cykle-ring motion, kørte jeg for det meste ture med en gennemsnitsfart omkring de 30km/t. Efter første træning med klubben, havde jeg et snit på 33km/t, og jeg var ellevild, men også udmattet. På den hårde måde, ved at blive sat, lærte jeg hurtigt, at cykling kræver megen træning og fysik styrke. Ved hjælp af kontinuerlige træningspas både alene og i klubben, fik jeg relativt hurtigt opbygget mere styrke, så turene blev længere og mere kraftfulde. 

Netop længden af turene rammer det psykiske, da man ofte skal være 100% indstillet på, hvor mange timer, man skal sidde i sadlen, inden man tager afsted hjemmefra. Selvfølgelig kan en tur blive længere, hvis man har benene, men det klogt at have et minimum for en tur, så man mentalt er klar til udfordringen. Jo mere man cykler, jo mere opdager man, at det ikke altid er længden, der har betydning – det er også arbejdsindsatsen. Her kan man gøre rigtig klogt i at køre forskellige intervaller, der kan give lidt mere råstyrke, når løbene skal afgøres. Igen er det smart at tænke disse ind, når man planlægger sine træningspas. 

Personligt er min træningsmængde steget gevaldigt i år (2020) i forhold til sidste år. Jeg har både trænet mere, men også mere målrettet og forskelligt, så kroppen kan klare flest mulige udfordringer.  Blandt andet har jeg brugt meget tid på at opbygge en “motor”. Qua min lave vægt, er jeg ikke ligefrem en mester i tempokørsel eller sidevind, hvorfor jeg, målrettet, har trænet tempo og udholdenhed. Det handler om at kende sine styrker og svagheder, så man kan forbedre disse. 

Der kan skrives flere timer om, hvordan man træner bedst og mest effektivt. Det lader vi eksperter om, mens vi bevæger os videre til ernæring, der også er stor del af cykling. 

Ernæring og energi

Hvad du skal spise, hvor meget du skal spise og hvordan du skal spise det – det er igen en religion for rigtig mange, men her kommer vi med vores bud på, hvad man kan gøre til træning og til løb. Det er rigtig vigtig at slå fast, at man skal gøre det, der passer bedst til en selv. 

I løbet af vinter-, forår- og sommermånederne har vi afprøvet forskellige produkter fra High5, der har været så elskværdige at kaste stort set hele deres sortiment af energiprodukter efter os. Vi har forsøgt os med alle produkter undervejs i træningen og her kommer et par af mine personlige favoritter til træning, kombineret med “normale” produkter. 

Inden mine træninger, sørger jeg altid for at være så hydreret som muligt. Ofte drikker jeg blot en masse vand, som til tider kan spædes op med High5 tabs, hvis der er et langt træningspas i sigte. Dernæst spiser jeg stort set altid en skålfuld havregryn med mandler, da jeg ved, hvordan min mave reagerer på det, og jeg kan holde mig mæt i et godt stykke tid.

Til turen – lad os sige 3 timer – medbringer jeg for det meste 1-2 bananer, 1 High5 energibar og 3 gels. De 3 gels kan variere i smag, men favoritten er citrus. Endvidere er minimum én af de 3 gels med koffein, da disse giver et god ekstra boost, når trætheden melder sig. OBS: Afhængigt af vind og vejr, kan mængden variere. 

Til at supplere energien og kulhydraterne medbringer jeg en flaske med vand og en med High5 energipulver – begge på ca. 500 ml. På varme dage, kan vanddepoterne fyldes op ved en nærliggende kirke. 

Efter endt træning er det essentielt at få fyldt depoterne op igen, hvorfor man relativt hurtigt skal have noget væske, sukker og nogle kulhydrater. Til at kickstarte processen kan man drikke en cola, eller en omgang vand med energipulver. Endvidere kan man supplere med en proteinblanding – her har High5 en smart løsning, der passer til 500 ml vand eller mælk. Energipulver og produkter er dog ikke nok, så det er vigtig at få noget fast føde, der indeholder kulhydrater, men som ikke skydes af så hurtigt som sukker. Det kunne eksempelvis være ris eller pasta. 

For ikke at trække dette i langdrag, tænker jeg, at det vigtigt, at man prøver sig lidt frem. Hvilke produkter kan man lide? Hvilken mad giver god energi? Og hvornår skal man indtage de forskellige ting? Det hele er lidt mere teknisk og individuelt end som så, men det er muligt at købe sig en startpakke fra High5, så man kan afprøve netop deres produkter. Startpakken indeholder: 

  • En drikkedunk
  • Energigels 
  • En energibar
  • Energitabs med elektrolytter 
  • En pose med recoverydrik
  • Energidrik

Udstyr

Hvad det angår udstyr, så kommer det nok ikke som nogen overraskelse, at cykling er og bliver en udstyrssport. Man kan altid opgradere, og man kan altid finde dele, der gør cyklen lettere. Klart er det dog, at man til licensløb skal have en cykel, der er UCI-godkendt. DCU har nogle principper vedrørende udstyr, der generelt hviler på sund fornuft og sikkerhed. Blandt andet paragraf 2 stk 2.1: 

Enhver licensholder skal sikre, at hans udstyr, cykel med påmonterede dele, beklædning, hjelm m.m. ikke på nogen måde, hverken i kvalitet, materiale, design eller andet kan udgøre en fare for ham selv eller andre.” 

Her menes, at man skal køre med ansvarlighed og udstyr, der ikke er ved at falde fra hinanden. Omvendt er det ikke en nødvendighed at investere i det sidste nye skrig fra et af de store mærker, før man kan være med. Man kan sagtens stille til start på en ældre cykel – de kan også sagtens køre stærkt. 

Det vigtigste er, at man investerer i en god cykelhjelm. Heldigvis kører stort set alle landevejsryttere med hjelm i dag, men til licensløb er det et krav – hvilket det i øvrigt også er til motionsløb. Herudover vil jeg anbefale, at man investerer i et par gode cykelsko, der passer til ens fod. Jeg har selv forsøgt mig med flere forskellige sko og mærker, inden jeg fandt den helt rette sko. Det behøver ikke alt at være prisen, der skal afgøre dit valg – komfort og pasform står over vægt i min bog. 

Vægten er stort set altid vigtig for en cykelrytter, men ligesom på pro touren, må cyklen ikke veje under 6,8 kg. De færreste cykler er helt derned i vægt, men det er god idé at sikre sig, at man ikke er under grænsen. Generelt er der mange regler vedrørende cyklens dimensioner, men som regel er de racercykler, man køber her i Danmark, lavet efter forskrifterne, så man trygt og sikkert kan begive sig ud i sit første licensløb.

Ønsker man at dykke endnu længere ned i specifikke mål eller andet, kan guiden findes her under kapitel 5.

Forberedelser til sæsonen 

Vi kommer selvfølgelig ikke udenom, at det kræver både tid og kræfter at begive sig ud i licenscykling. Lige netop med cykling, er det meget nemt at se, hvor stor en forskel træning gør. Derfor er det essentielt, at man sætter sig nogle mål og delmål, inden sæsonen går i gang. Det er vigtigt at vide, hvad man vil arbejde hen imod, så man kan tilpasse træningen herefter. 

I min optik, er det en rigtig god idé at opbygge en god grundform, inden man melder sig ind i en klub. På den måde har man noget at stå imod med, og man har nemmere ved at bygge ovenpå efterfølgende. Dernæst er det rigtig vigtigt at få kørt nogle kilometer med klubben, så man både bliver presset fysisk, men ligeledes lærer at kører i større grupper. Det, at køre i en gruppe, er ikke bare noget man lige gør. Det kræver træning og tilvænning, hvorfor det er vigtigt at suge så meget læring til sig, som det overhovedet er muligt, inden man skal til at køre løb. 

Det er svært at sige, hvor meget det kræver at være licensrytter. Jeg vil beskrive det på den måde, at man skal være lidt mere dedikeret og lidt mere struktureret, end man måske er vant til som motionist. Det er klart, at man fra start vil kigge meget på gennemsnitsfart og distance, men hurtigt bliver man bevidst om, at det er timerne i sadlen, der tæller. På samme vis er det vigtigt at se på, hvor effektive timerne er. Gennemsnitsfarten fortæller intet om, hvor hård en tur har været, da både vind og vejr oftest spiller ind. Yderligere betyder det enormt meget, hvorvidt man ligger på hjul eller trækker et felt, derfor skal man være tro mod sig selv og tage de føringer, man bliver givet. 

Ture med andre er altid godt, men det er også vigtigt at køre kilometer alene, så man bliver presset på hele turen. Her kan man med fordel køre lidt intervaller, hvor man giver den mere gas på visse tidspunkter og slapper af på andre. Ønsker man hjælp til træningen, kan man eventuelt spørge i den lokale klub, eller “stjæle” inspiration fra nettet eller Strava. Fælles for det hele er, at man ikke kommer langt, hvis man ikke træner. 

Min træningsmængde har været støt stigende siden april 2019 og i efteråret 2019 blev denne mere struktureret. Grundlæggende har jeg kørt 5-6 gange om ugen med et timesnit på 10 timer i vintermånederne og et timesnit på 15 timer i forår og sommermånederne. Det har fungeret godt med min hverdag, men kan selvfølgelig justeres på forskellige måder. 

BMC sommercup 

Under og efter Coronakrisen har stort set alle cykelløb været aflyst – motions- og licensløb såvel som pro touren. Det betød en lidt anderledes opstart på sæsonen, men jeg var så heldig, at en af de lokale nordjyske klubber – Brønderslev cykelklub – hurtigt fik arrangeret Corona venlige løb kort tid efter 11. juni. Det har resulteret i hele 4 motionsløb med et elitefelt inden sæsonstarten ved Randers Bike Week. 

Løbene ved BMC sommercup er blot arrangeret som motionsløb, men udvidet med et elitefelt, så man sikrer, at der er rigtig godt fart og udfordring i netop dette felt. Felt 1 (elitefeltet) viste sig hurtigt stærkt og havde allerede fra første løb rigtig mange licensryttere på startlisten. 

Personligt har løbene givet mig mulighed for at prøve kræfter med en lidt mere opskruet fart og nogle gode konkurrenceelementer. Løbene har endvidere vist, at jeg kan sidde med i et felt, der tæller A, B, C og D ryttere, hvilket har givet en fin fornemmelse forud for sæsonen. 

Den næste artikel vil komme til at fokusere på de første løb i sæsonen, der blandt andet tæller 4 dage i Randers til Randers Bike Week.

The post Artikel: Fra motionsrytter til licensrytter - del 2 first appeared on CykelStart.dk.

Viewing all 1765 articles
Browse latest View live