Quantcast
Channel: CykelStart.dk
Viewing all 1804 articles
Browse latest View live

Test: Squirt Low-Temp Chainlube

$
0
0

De fleste kender nok allerede Squirt, en kædevoks som får mange rosende ord med på vejen, forbi voksen tiltrækker mindre snavs og skidt end olie og man dermed slipper for at rengøre så ofte, ligesom kæden typisk kører bedre og mindre støjende.

Nogle mener Squirt kædevoks kun bør bruges til landevejscykler, mens andre bruger det til både landevej, cross og mountainbike – personligt hører jeg til sidstnævnte gruppe. Squirt holder ikke nær så længe som en traditionel kædeolie, men jeg vil alligevel normalvis vaske kæden af, samtidig med at cyklen vaskes, og derefter smøre den igen, så for mig har det ingen praktisk betydning.

Det er ingen hemmelighed at Squirt er én af mine foretrukne kædesmøremidler, netop fordi kæden nemt holdes pæn og ren, den kører godt og lydløst og så slipper man for alt det skidt og snavs som en traditionel olie kan samle. Jeg har brugt Squirt som mit primære kædesmøremiddel i lang tid efterhånden, og brugt det på både landevejdsscykel, crosscykel og mountaiunbike og i alle former for vejr, fra høj sol til masser af mudder.

Ét sted hvor Jeg har oplevet problemer med den traditionelle Squirt var i frostvejr, var cyklen blevet vasket og smurt efter en tur og stilt i garagen, kunne voksen være klumpet og kæden stiv når man skulle på næste tur, hvilket betød at jeg i vinterperioden ofte har brugt traditionel kædeolie, for netop at undgå dette.

Der findes dog en anden udgave af Squirt kædesmøremidlet som er knap så velkendt, nemlig en “Low-Temp”udgave. Da denne udgave er lavet specifikt til brug i koldt vejr, besluttede jeg mig for at gå all-in i denne vinter-sæson og teste om der var forskel på den traditionelle Squirt og Squirt Low-Temp.

Squirt Low-Temp i brug

Ved påføring er der ikke stor forskel på Squirt og Squirt Low-Temp, de er begge mælkehvide og forholdsvis tyndt flydende så de nemt trænger ind i kædeleddene.

Er man i tvivl om hvordan Squirt påføres og bruges, har vi tidligere lavet en guide omkring dette:

Squirt Low-Temp skulle, på papiret, være meget egnet til lave temperaturer, ligesom den skulle være bedre til vådt vejr. Squirt Low-Temp er, som tidligere nævnt, blevet brugt som det primære kædesmøremiddel gennem vinter-sæsonen på alle cykler, landevej, cross og mountainbike. Da jeg cykler året rundt, i næsten al slags vejr, har Squirt Low-Temp været udsat for alt fra våde landeveje, frost og salt, massive muddermængder og hvad det danske efterår og vinter ellers kan byde på.

Lad mig med det samme sige at jeg er imponeret. Jeg var imponeret over den almindelig Squirt kædevoks, men Low-Temp udgaven har virkelig overrasket mig positivt! Jeg har ikke oplevet at voksen har klumpet eller gjort kæden stiv i leddene, til gengæld har den holdt kæderne velsmurte uanset vind og vejr og forholdene generelt, selvom rengøringen har været knap så hyppig og grundig som i sommerhalvåret.

Konklusion

Konklusionen er helt klar, Squirt’s Low-Temp kædevoks er blevet min nye bedste ven i vinterhalvåret, kæden holdes pæn og ren, kæden kører forholdsvis lydløst og den kan bruges i al slags vejr, uden den nemt vaskes af af enten mudder, vand eller lign.

Hvis du, som jeg, alligevel vasker cyklen jævnligt – også om vinteren – er der ingen problemer i at brugen af Squirt kræver lidt mere opmærksomhed end en traditionel kædeolie, for der er så mange fordele at det næsten ikke kan betale sig at lade være.

Min anbefaling er klar: Køb den!

Pris og tilgængelighed

Set til 59,- for 120 ml.


Test: Spirgrips

$
0
0

Mange cyklister døjer med gener fra hænderne, når de sidder på cyklen. Det kan skyldes en forkert håndstilling, hvor der typisk sker en afklemning af håndens nerver; ulnaris og medianus. Det kan give et stort ubehag og kan med tiden blive så slemt, at det kræver behandling. Derfor kigger vi i dag på et nyt redskab til MTB, der kan sikre en optimal håndstilling.

Redskabet hedder Spirgrips og er udviklet af en fysioterapeut, der har observeret at mange cyklister, der døjer med ubehag i hænderne, også har en forkert håndstilling. Billedet herunder er et eksempel på en typisk forkert håndstilling ved MTB. Her er håndleddet bøjet indad og opad, hvilket også kaldes radial deviation og ekstension. Det afklemmer en af håndens nerver og skaber ubehag, især når der er vægtbæring som ved cykling.

Spirgrips er en mulig løsning på det problem. Det er et sæt håndtag, der monteres på indersiden af styrenderne, således at man stadig kan nå gear og bremser. De sikrer, at hænderne får en neutral stilling, og dermed kan man mindske eller undgå ubehag.

Fra et anatomisk perspektiv giver Spirgrips altså god mening. Personligt har jeg ikke ubehag i hænderne, men under testen af Spirgrips har jeg haft glæde af at kunne skifte håndstilling alligevel. De er især anvendelige på flade/mindre tekniske stykker. I sving og ved tekniske udfordringer på stierne kræver det teknik at holde i Spirgrips. Det er dog min klare vurdering at den tid, man kan holde i Spirgrips, aflaster hænderne, selv hvis man har en forkert håndstilling i korte momenter, når man kører igennem sving på de almindelige grips. Desuden får man en lidt mere aerodynamisk stilling, som ikke kan skade på de lange flade stykker. Dog har det været min oplevelse at det kræver tilvænning at nå bremsegreb og der er ikke lige så stor kraft i håndtaget, som når man holder normalt.

Det kan være et problem under nødbremsning, men ikke når man bare skal bremse gradvist ned for at stoppe. Desuden er det sikkert forskelligt hvor nemt det er at nå alt efter type cykelstyr og gear-/bremsesystem.
Spirgrips er godkendte af UCI, hvilket er en vigtig information, hvis man kører løb i det regi.
Designet er stilrent i en neutral sort og passer til de fleste styr. Dog er de lidt iøjefaldende, når man ikke har hænderne på dem under kørsel, eller når cyklen står ”parkeret”.

Installeringen er rigtigt nem og minder meget om monteringen af en cykellygte. Det eneste der skal til er en 4 mm unbrakonøgle. Dog er det anbefalet at bruge en momentnøgle, især hvis man har carbonstyr. Det skal bemærkes at det kan kræve at man flytter bremse- og geargreb hen ad styret for at skabe plads til Spirgrips. På min cykel måtte jeg desuden flytte bremsegrebet en smule ned. Det skal man være opmærksom på, hvis man i forvejen har fundet den helt perfekte stilling til grebene. Men hvis man har det, så har man sikkert ikke problemer med ubehag fra hænderne.

Til installering medfølger der installeringsguide samt monteringspasta til carbonstyr.

Konklusion

Spirgrips kan klart anbefales, hvis man døjer med gener fra hænderne, når man kører MTB. Der er gode overvejelser bag konceptet, og det er en kærkommen løsning på et hyppigt problem hos cyklister. Hvis man slet ikke har problemer med almindelige grips er de dog overflødige og fylder på styret.

Prismæssigt er Spirgrips lidt dyrere end et par gode cykelhandsker, som man ofte tyr til, når man har smerte i hænderne.

Pris og tilgængelighed

Set til 399,-

Test: EKOI Just For Her langærmet cykeltrøje

$
0
0

Nu går vi forhåbentlig snart varmere tider i møde, og det er derfor tid til at finde forårets tøj frem fra gemmerne. I denne test kigger vi igen nærmere på kvindeserien fra EKOI, hvor vi har testet en langærmet trøje, der passer perfekt til den tid, vi går i møde.

Design og funktionalitet

Cykeltrøjen er fra serien Just For Her fra Ekoi, hvor vi tidligere har testet en vinterjakke fra samme serie (se testen her). Designet er holdt i samme stil, hvor der er knald på farverne, hvilket lige falder i min smag. Er man dog til et mere diskret udseende, fås cykeltrøjen også med hvid som den primære farve. Størrelserne går fra en small som den mindste op til en x-large som den største størrelse, hvor cykeltrøjen fra Ekoi er meget normalt i størrelsen.

Detaljerne dækker over et elastikbånd ved håndledene, tre lommer på ryggen og en buet lynlås, der giver en bedre fornemmelse, når man lyner trøjen op eller ned. Gennem testen er det især elastikbåndet ved håndledene, der har vist, at Just For Her cykeltrøjen er bedre end mange andre på markedet. Elastikken gør, at ærmerne ikke kryber op, hvilket jeg før har haft problemer med ved andre langærmede trøjer, især når man er helt nede i bøjlerne på raceren.

Cykeltrøjen er lavet i 100% mikro-perforeret polyester, der gør den yderst åndbar. Dog er den største fordel ved trøjen helt sikkert dens gode pasform. Ekoi har formået at lave en cykeltrøje, der sidder helt tæt på kroppen, uden at det føles ubehageligt eller generer ens bevægelighed på cyklen.

I testperioden har jeg brugt cykeltrøjen som yderlag ved ca. 7 grader og op efter, hvor man sagtens kan holde varmen i den med et godt baselayer under. Den er en smule tykkere end de langærmede cykeltrøjer, jeg ellers har, og jeg synes, at den skærmer en smule mere for vinden, hvilket er perfekt til det kølige danske forårsvejr.

Konklusion

Just For Her cykeltrøjen har en rigtig god pasform til kvindekroppen, hvilket giver en stor komfort på cyklen. Den sidder præcist som den skal, og vigtigst af alt holder den pasformen under hele cykelturen, således at den ikke er et forstyrrende element på cykelturen. Derudover er det en cykeltrøje i et pænt og feminint design, der gør det den skal. Den er en smule tyk i materialet, hvilket gør, at den passer perfekt til det danske forårsvejr, hvor cykelturen ofte byder på en hel del vind.

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: Ca. 529,-

  • Køb EKOI Just For Her cykeltrøje hos EKOI.fr

Guide: Vælg den rigtige børnecykel

$
0
0

Valg af børnecykel kan være lidt af en jungle, for hvordan finder man den helt rigtige størrelse, hvilken type cykel skal man vælge og hvad skal man være opmærksom på ved valg af børnecykel? I denne guide har vi forsøgt at besvare alle disse spørgsmål så du kan vælge den helt rette børnecykel.

Når man skal finde den helt rigtige børnecykel er der grundlæggende 2 ting man skal være opmærksom på:

  1. Størrelse
  2. Cykeltype

Derudover har vi samlet en række gode råd til køb af børnecykel, i slutningen af denne guide.

Vælg den rette størrelse børnecykel

Det er helt afgørende at vælge den rette størrelse, for at barnet kan føle sig sikker på cyklen. Nogle forældre vil måske tænke at det er godt med en cykel som barnet kan vokse på, men det er en stor misforståelse. Cyklen skal passe til barnet og den må faktisk hellere være lidt for lille end for stor, særligt i de små størrelser hvor det essentielt at barnet nemt kan komme af og på cyklen, kan nå jorden når de holder stille og føler at det er dem og ikke cyklen der har kontrollen.

Bemærk venligt at denne guide blot er vejledende, præcis størrelse afhænger af barnets højde og mest vigtigt: skridtlængden.

  • 2-4 år: 12″
  • 3-6 år: 16″
  • 5-7 år: 18″
  • 6-8 år: 20″
  • 7-9 år: 24″
  • 8-12 år: 26″

Vælg den rigtige type børnecykel

Udvalget af børnecykler i dag er ganske stort og man kan få alt fra den klassiske børnecykel, til mountainbikes, fatbikes, “dame-cykler” og i de lidt større størrelser kan man faktisk også få racercykler. Hvilken cykel der passer bedst, afhænger af behovet. Skal cyklen blot bruges til transport til og fra skole eksempelvis, så kan en klassisk børnecykel af citybike-typen være ganske glimrende, men er formålet at barnet skal kunne komme med en tur i skoven, eller cykle med på landevejen, bør man naturligvis vælge en cykel der passer bedre til dette formål.

Husk dog at vælge cykeltype efter dens primære brug, så barnet får størst mulige glæde af den, der hvor den vil blive brugt mest.

Gode råd ved køb af børnecykel

Drop støttehjulene

Dette råd kan måske virke en smule kontroversielt, men rigtig mange børn i dag kører på løbe/balance-cykler indtil de er 3-4 år gamle, hvor de udvikler en enorm god balance og lærer at håndterer en cykel. Disse børn vil ofte kunne gå direkte fra løbecyklen og til børnecykel med pedaler, uden behov for støttehjul – dette vil typisk være aktuelt for 16/18″ cykler, de mindste 12″ cykler er rettet mod de mindste børn hvor støttehjul stadig vil være en nødvendighed.

Vær opmærksom på vægten!

Vægten er noget mange glemmer, eller måske slet ikke tænker over, når de skal finde den helt rigtige børnecykel, men den har enorm betydning for hvor let cyklen er at komme rundt med. Man skal huske på at et barn på 6 år vejer omkring 22 kg. og en klassisk 20″ børnecykel vejer ofte ca. 15 kg., til sammenligning vejer undertegnede 70 kg. og min mountainbike ca. 11 kg. Derfor, jo lettere cykel man kan finde, jo sjovere er den for barnet, da den er lettere at manøvrere, uanset om det er på cykelstien, i skoven eller bare når barnet skal parkere den i cykelskuret.

Det er ikke altid vægten femhæves, så tjek specifikationer, spørg forhandleren eller gå specifikt efter de lette cykler fra eksempelvis Frog Bikes.

Fod eller håndbremse?

Næsten alle de mindre cykler, fra 12-18″ er udstyret med fodbremse og ofte suppleret med en håndbremse og fodbremsen vil man ofte vælge til de mindre børn. Når børnene bliver lidt større, omkring skolealderen, vil håndbremserne nok være i lidt højere kurs og derudover en nødvendighed hvis man vælger en cykel med udvendige gear. Brug af håndbremser kræver dog lidt tilvænning, så barnet bør øve korrekt nedbremsning inden de begiver dig ud i trafikken for 1. gang uden fodbremsen…

Gear – go eller no go?

Fra 20″ og opefter er mange cykler udstyret med gear, en del med indvendige, men der er også flere muligeder for udvendige gear. Er det barnets første rigtige cykel, så bør man overveje om barnet er “klar” til at kører med gear og hvorvidt det giver mening i forhold til barnets kørselsbrug, da en cykel med kun ét gear er nemmere at forholde sig til, ligesom man undgår vedligeholdelse af gearene. Vælger man en model med gear, sørg da for at gearskiftet er nemt og ubesværet for en barnehånd, min klare anbefaling vil være “gripshift” hvor man skifter ved at dreje på håndtaget.

Indvendige gear kræver som udgangspunkt mindre vedligeholdelse end udvendige gear, til gengæld er det måske nemmere at vedligeholde udvendige gear hvis man kender dette fra sin egen racer eller mountainbike.

I de mindre størrelser, op til 8 års alderen, vil min anbefaling være at man holder sig til omkring 6-7 gear, da det er overskueligt og stadigvæk giver en tilpas spredning på gearene.

Drop “liret”

For en grej-nørd som mig selv, så gør det næsten ondt i hjertet at opfordre til at droppe liret, men lige her giver det faktisk god mening.

Der findes efterånden en del børnecykler med affjedring, nogle kun foran, andre både for og bag, dette er efter min mening unødvendigt i cykler op til omkring 24/26″. Affjedringen har en begrænset effekt grundet barnets ringe vægt, ligesom cyklerne typisk ikke vil blive brugt i specielt udfordrende terræn som en “voksen” mountainbike, det betyder at cyklens vægt blot forøges ganske betragteligt, uden rigtig at give en mærkbar effekt.

Man bør også begrænse antallet af gear, 20 eller 30 gear lyder godt, men er der virkelig behov for alle de gear? Vælger man en cykel med måske 20 eller 30 gear vil den ikke kun være udstyret med en bagskifter, men også en forskifter og den kan drille ganske meget, hvorfor man bør undgå denne hvis muligt. Kan kan nøjes med bagskifteren og en 6-12 gear, så har man et langt mere simpelt setup som hjælper både barnet og den forældre der skal vedligeholde og justere cyklen løbende.

Forhandlere af børnecykler

Der findes en lang række forhandlere af børnecykler, både online og fysiske butikker. Vi har listet nogle af dem der tilbyder et bredt sortiment af børnecykler, nedenfor.

  • Cykelexperten.dk – Stort udvalg online, samt megastore i Vanløse på Sjælland.
  • Cykelpartner.dk – Stort udvalg online med dag til dag levering.
  • Webike.dk – Stort udvalg online og butikker i Jylland samt på Fyn og Sjælland.
  • Fribikeshop.dk – Stort udvalg online, samt 88 butikker i hele landet.
  • Cykelgear.dk – Stort udvalg online samt i butikken i Terndrup

Tubeless – Sådan gør du!

$
0
0

At lave sine hjul tubeless er én af de mest populære opgraderinger til mountainbikes i øjeblikket og med god grund for man sparer vægt, undgår mange punkteringer og så har man mulighed for at kører med lavere dæktryk end vanligt. Tubelesss går i al sin enkelthed ud på at fjerne slangen fra dækket, denne erstattes af tubeless-væske som laver en forsegling indvendigt og som samtidig lapper eventuelle små huller der måtte opstå i dækket.

For at lave dine hjul tubeless skal du bruge følgende:

I videoen viser vi, trin for trin hvordan du laver dine hjul tubeless!

Søger du en mere udførlig guide, så læs guiden “Sådan konvertere du til tubeless

Test: Force Lux langærmet cykeltrøje til kvinder

$
0
0

Nu er det ved at være tid til at skifte cykelgarderoben ud til tøj, der kan bruges i det lidt varmere vejr, årstiden snart bringer. Vi har derfor været ved at teste en langærmet trøje fra Force, der kan bruges på cyklen i det danske forårsvejr.

Design og funktionalitet

Den langærmede trøje er lavet i et feminint design med pink, sort og hvid som farvetemaet. Designet består også af logoet fra Force printet forskellige steder på trøjen, og selvom jeg normalt ikke er den store fan af påklistrede logoer, giver det her et flot spil til trøjens udseende, da logoet er skrevet med forskellige farver, størrelser og i forskellige vinkler.

Trøjens detaljer består af et silikonebånd i kanten, således at trøjen bliver, hvor den skal under hele cykelturen. Lynlåsen går hele vejen fra mave til hals, hvor lukningen er lavet i et skjult design, der igen bidrager til et flot æstetisk look. Derudover har den tre lommer i en fin størrelse, dog mangler jeg lidt en lynlås lomme, hvor man på eksempelvis på en MBT-tur kan vide sig sikker på, at husnøglen forbliver i lommen.

Lux trøjen fra Force er lavet i 100% polyester, og testen har vist, at den har en fin åndbarhed. Den er ikke vindtæt, hvilket betyder, at den fungerer bedst med et baselayer under til at holde kroppen varm indtil temperaturerne stiger. Til gengæld passer den perfekt til det milde forårs- og efterårsvejr, hvor det er for varmt til vintertøjet, men stadig for koldt til at finde shorts og t-shirts frem. Gennem testperioden, som har budt på omskifteligt vejr, har jeg også brugt trøjen under en cykeljakke for at holde mig ekstra varm i kuldegraderne. Den kan derfor bruges til det meste af cykelsæsonen, dog med forskellige funktioner i de forskellige perioder.

Pasformen er rigtig fin, og man kan godt mærke, at den er designet til kvindekroppens former. Dog er størrelsen en smule til den lille side, og jeg vil anbefale, at man tager den største størrelse, hvis man er i tvivl, eller normalt svinger mellem to størrelser. Jeg har gennem testperioden især følt, at den er en smule kort på ærmerne.

Konklusion

Force Lux er en trøje for dig, der godt kan lide et fedt design og knald på farverne, når du tager en tur på cyklen. Den er god til det milde vejr i foråret og efteråret, eller hvis man som jeg blot er en smule kuldskær, når vinden rammer de bare arme. Den har en god pasform til kvindekroppen, men er lille i størrelsen, især på ærmerne.

Pris og tilgængelighed

Set til 299,- hos Cykelgear.dk

Minitest: Airsmith Slam co2-pumpe og Airsmith Metal Road minipumpe

$
0
0

I denne test kigger vi på to pumper fra firmaet Airsmith. Den ene er en co2-pumpe, og den anden er en almindelig minipumpe.

Airsmith Slam co2-pumpe

Pumpen er en meget klassisk co2-pumpe. Den er i et aluminiumsdesign og vejer kun 29 gram. Den kan bruges på både presta og schrader-ventiler, og den har et håndtag til at regulere trykket. Derudover kan der både anvendes patroner på 12 og 16 gram. Pumpen fungerer upåklageligt og er i en helt perfekt størrelse til trøjen eller sadeltasken. Desuden medfølger der et skum-hylster til patroner. Alt i alt er det en fornuftig pumpe, der ikke vejer for meget, og som har et fint stilrent design.

Airsmith Metal Road minipumpe


Minipumpen er, ligesom co2-pumpen, udført i et stilrent aluminiumsdesign. Også her er der mulighed for at pumpe både presta og schrader ventiler. Den kan pumpe op til 8 bar, hvilket er rigeligt til MTB og mange racercykler. Enkelte 23 mm racerdæk kan kræve højere tryk, især ved tungere ryttere. Pumpen fungerer ved, at der ligger en tube gemt inde i pumpen, som man monterer på den ene ende.


Selve pumpe-funktionen er rigtigt fin og kan bestemt bruges på farten. Som ved de fleste minipumper tager det en del tid at komme op på de 8 bar, men det er forventeligt. Der medfølger beslag til montering på stellet, og selve designet og materialet er flot udført. Man kan sagtens have den siddende på cyklen uden at være flov over udseendet. Pumpen vejer kun 100 gram, så man skal ikke bekymre sig alt for meget om den ekstra vægt på cykelturen.

Konklusion

Begge pumper fra Airsmith er gode valg at have med på turen. Hvis man er ok med at have pumpen til at sidde på stellet, er Metal Road pumpen en god løsning. Vil man hellere køre med co2-patroner og pumpe i lommen eller i sadeltasken, så er det Slam-pumpen,
man skal gå efter. Begge pumper får en anbefaling herfra.

Pris og tilgængelighed

AirSmith Slam – Vejledende pris: 149,-

AirSmith Metal Road – Vejledende pris: 249,-

Værksted: Vælg den rigtige arbejdsstander til cyklen

$
0
0

Vil man gerne kunne ordne små reparationer og lign. hjemme i værkstedet, så er en arbejdsstander/reparationsstativ svær at undvære, samtidig er det genialt at bruge når cyklen skal vaskes.

Der findes dog enormt mange forskellige arbejdsstandere og reparationsstativer og der er stor forskel i priserne, vi giver vil i denne guide derfor give vores bud på modeller, i 3 forskellige prisklasser og til 3 forskellige behov.

Den billige løsning

Det er ikke ualmindeligt at finde reparationsstativer i supermarkeder og lign., faktisk har Netto ofte haft dem som “spot-vare”, ligesom de løbende kan findes i Jem & Fix, Bilka og andre kæder.

De helt billige reparationsstativer til omkring 300-500,- ligner ofte hinanden, de kan foldes sammen og har 3-5 ben samt mulighed for at fiksere styret. Mange af dem har en lille bakke der kan bruges til aflægning af værktøj, ligesom de kan justeres i højden.

Enkelte har en hurtig spænde på selve armen hvor cyklen monteres, mens de fleste har en skrue-klemme. Førstnævnte er den hurtigste at benytte, men kræver så til gengæld at det er samme rørtykkelse, ellers skal man alligevel justere på armen.

Fælles for dem, er at de gør jobbet – de holder cyklen og gør det nemmere at reparere og justere cyklen, samtidig er det både nemmere og hurtigere at gøre den rent når den hænger på stativet. De er dog også forholdsvis tunge, fylder en del når de er slået ud og kræver ofte værktøj til justering af højde og lign.

Priseksempler

Den gode løsning

Går man et skridt op rent prismæssigt får man samme muligheder som i det billige reparationsstativ, til gengæld er vægten ofte noget lavere og det er generet hurtigere og nemmere at justere på arm, højde og lign. Flere af modellerne har også kun 3 ben, men uden at man går på kompromis med stabiliteten, det betyder at stativet fylder mindre når det er slået op. Ydermere er den generelle kvalitet og finish højere, ligesom de er udført i en mere solid kvalitet.

Priseksempler

Den ultimative løsning!

De bedste arbejdsstandere er ofte kun med to ben, så det kan stå fremme i værkstedet, uden at fylde mere end højst nødvendigt. De er nemme at justere i højden, ved gribearmen og igen udført i robuste materialer der kan tåle at blive brugt. Finishen er igen blevet lidt bedre og der er kælet lidt mere for detaljerne, så cyklen er endnu bedre beskyttet mod ridser og skrammer når den er monteret i standeren/reparationsstativet.

Har du gode erfaringer med ét eller flere produkter, så del dem endelig med Os i kommentar-feltet nedenfor…


OneUp gør det endnu nemmere at skifte klinge!

$
0
0

OneUp har netop introduceret Switch, et unikt og ret genialt system der gør det virkelig nemt og hurtigt at skifte klinge på sin mountainbike.

Switch består af 2 dele, den krank-specifikke del der monteres på kranken og så en løs chainring der monteres på førnævnte. I praksis betyder det at man én gang køber en krank-specifik Switch klinge og så efterfølgende frit kan skifte mellem forskellige løse chainrings, eksempelvis 32T den ene dag og 36T den anden dag.

Switch systemet er kun tilgængeligt til Direct Mount kranksæt og i skrivende stund understøttes SRAM, Race Face, Cannondale, E13 og Hope og med de løse chainrings giver det op til 130 forskellige kombinationsmuligheder!

Den løse chainring kan nemt afmonteres blot ved brug af et multitool, hvilket i praksis betyder at det tager omkring et minut at skifte klingen – og det er altså hurtigt! Samtidig kan man nøjes med et købe krankspecifikke Switch sæt til hver enkelt cykel og så bruge de løse chainrings på tværs, dele med vennerne eller bare genbruge når man udskifter cyklen!

 

 

Test: EKOI Elegance Jakke og Bibtights

$
0
0

EKOI lancerede for et par måneder siden deres nye top-serie, Elegance, som undertegnede har haft mulighed for at teste i et par måneder. Elegance er EKOI’s absolutte top-serie hvor der er fokus på høj kvalitet, eksklusive features, “race-fit” og et stilrent design.

Med priser i den høje ende, ca. 1850,- for jakken og 1250,- for bukserne, er forventningerne til franske EKOI dog også skruet godt op!

Design og detaljer

Serien består pt. kun af 2 produkter, en langærmet jakke der er vandafvisende og et par lange bukser der  ligeledes er vandafvisende, begge fås med krom eller guld-farvede detaljer (Logo). Det er helt tydeligt at EKOI har haft fokus på stilrent design, uden for mange forstyrrende elementer og/eller detaljer, less is more!

Elegance serien er vandafvisende og med god åndbarhed, mens komforttemperaturen fra EKOI’s side er opgivet til ned til 0 grader.

EKOI Elegance Dry Thermal Jacket

Elegance jakken er udført i 240 gram softshell materiale, et materiale der er forholdsvis let, vandafvisende og som har en rigtig god åndbarhed. EKOI har bevidst valgt de absolut bedste materialer, hvilket man også tydeligt fornemmer når man rører ved jakken, det føles bare lækkert!

Jakken er med gennemgående lynlås, naturligvis med en lille slip hvor selve lynlåsen gemmes når den er lynet op, eller ned, på den måde undgår man en generende lynlås i hagen eller halsen – glimrende detalje. Lynlåsen har vindstop inderst.

På brystkassen er en sølv-farvet stribe med EKOI’s logo, det samme går igen på det ene ærme. Nederst er jakken blevet designet så den sidder helt tæt omkring livet, man har simpelthen brugt et materiale der er mere fleksibelt end resten af jakken, for at skabe en superb pasform og komfort. En del andre jakker folder og bukker i dette område når man indtager race-position på cyklen, hvilket ikke er tilfældet her. Der er dog også en elastik hele vejen rundt i kanten, med silikoneprint der holder jakken på plads.

Under begge ærmer er mulighed for udluftning, en lille lynlås kan åbnes og et mesh-net holder uønskede ting ude af jakken, igen en super fin detalje, særligt fordi den kan bruges under ret alsidige vejrforhold.

Ved ærmernes afslutning omkring håndleddet er der en tynd elastik der holder ærmet lukket tæt omkring håndleddet, mens der indvendigt er en form for vindstop så man ikke får vind og vand ind denne vej.

I jakkens krave finder man endnu en fin detalje, for den er indvendigt med mesh for bedre åndbarhed, ligesom den har fået en ekstra kant øverst, for at give god beskyttelse hele vejen rundt, både af og på cyklen.

På bagsiden er 3 ryglommer nederst, de to i siderne er åbne og den sidste lukkes med lynlås, heri kan kan eksempelvis opbevare nøgler, smarthphone, eller andet som man ikke har brug for at kunne få fat i undervejs. Lommerne er med vandtæt neopren udvendigt, hvilket betyder at i hvert fald den lukkede lomme er vandtæt, de andre er åbne øverst, hvorfor der potentiel kan komme vand ind ovenfra.

Indvendigt er jakken foret overalt med fleece, der både isolerer og varmer, ærmerne er dog, yderst, udført i 2 forskellige materialer, det øverste vandafvisende med blødt fleece indvendigt, mens det nederste er knap så kraftigt – til gengæld med en langt bedre åndbarhed.

Jakkens pasform er tæt, som en god landevejsjakke skal være, og den er derfor velegnet til både træning og løbs-situationer. Softshell materiale er utroligt blødt udvendigt og vejer ikke specielt meget, dog er det naturligvis lidt kraftigere end et “ikke-softshell” materiale, netop for at kunne give en god beskyttelse mod vind og vejr.

Jakken sidder virkelig godt og man er ikke i tvivl om at der er tænkt over tingene da Elegance-serien blev udviklet, da intet er overladt til tilfældighederne, omvendt er det heller ikke en jakke med en masse fancy funktioner og en farverigt design. Den tætte pasform muliggøres da der er brugt materiale der er ret fleksible, samtidig er jakkens snit lavet så den sidder perfekt i race-position, hvilket betyder den er lidt længere bagpå.

EKOI Elegance Gel Bib Tights

Bib Tights’ene i Elegance-serien er ligeledes udført i materialer fra øverste hylde, hvilket betyder de er super lette og meget strækbare for en optimal pasform og komfort. Materialet er en kombination af 51% polyamid, 33% polyester og 16% elastan, hvilket giver et materiale der kan strækkes på alle leder og kanter, samtidig med at det er forholdsvis tyndt for at holde vægten nede. Materialet er ikke vandtæt, men lavet således at vandet løber af forholdsvis hurtigt, hvilket gør at de kan betegnes som vandafvisende.

Designet er på den ene side helt klassisk – da de er helt helt i sort, dog er der lige blevet plads til et stort Ekoi logo på hver side, det er lidt “flashy” men da det er det eneste element på bukserne ser det faktisk ganske pænt ud.

De kommer med nogle utrolig lækre seler der er brede og tynde, hvilket giver en unik pasform. Ryggen er lukket, men udført i mesh for god ventilation. Selerne er i samme stil som Assos normalt benytter, hvilket fortæller lidt om hvilke brands det er Ekoi vil tage markedsandele fra med Deres Elegance-serie. På ryggen er også en lille lomme der kan bruges til eksempelvis audio-transmitter, hvis man er pro-rytter.

I stedet for den normale elastik-afslutningen ved fødderne  er der lavet en bred neoprenelastik der udvendigt er med gummi for bedre at kunne modstå vand. Dette gør elastikken overflødig og sikrer at buksekanten ikke glider op undervejs, ydermere er den nederste del af benet ekstra godt beskyttet mod vandsprøjt, hvilket giver enorm god mening da det er det mest udsatte sted.

Der hvor EKOI Elegance Gel Bib Tights virkelig skiller sig ud, er på selve puden, denne er nemlig ikke placeret indvendigt i bukserne, men istedet integreret som en del af bukserne, altså udgør den hele sidde-regionen. Det betyder så også at puden er synlig udfra, hvilket ærlig talt ser lidt spøjst ud, måske særligt fordi man ikke lige er vant til dette design. Puden er ligeledes fra øverste hylde, hvilket bl.a. betyder den er med gel som former sig efter rytteren og holder formen rigtig godt. Den er opdelt i 3 zoner, med luftkanaler imellem for at sikre god ventilation og åndbarhed.

Indvendigt er de foret med et tyndt lag fleece som gør det nemmere at holde på varmen på de kolde dage.

Elegance-serien er én af Ekoi’s top-serier, hvilket også er ret tydelig når man får EKOI Elegance Gel Bib Tights mellem hænderne og ikke mindst når man får dem på. Pasformen er helt suveræn, materialet er super strækbart og former sig derfor i høj grad efter rytteren. Da de tilhører top-serien er der fokus på performance, og det betyder en tæt pasform for bedst mulige aerodynamik. Komforten er dog bestemt ikke glemt, hvilket understøttes af de lækre, brede seler, ryggen i mesh for god åndbarhed og den suveræne gel-pude der udgør hele sidde-regionen. Sidstnævnte gør at puden sidder helt tæt og altid er det samme sted, hvilket har stor betydning for komforten under brug.

EKOI Elegance Gel Bib Tights er primært testet på landevejen, i temperaturer fra 10-0 grader, som også fra Ekoi’s side er komfort temperaturen, da materialet er forholdsvis tyndt vil jeg ikke anbefale dem til brug under frysepunktet, til gengæld er åndbarheden god og materialet tyndt, så de kan sagtens bruges både efterår og forår, samt i den milde vinter.

Konklusion

Efter et par måneder med Elegance-serien primært på landevejen og et par ture i skoven på cross-cyklen er konklusionen klar: Elegance-serien er virkelig kræs! Den er prissat forholdsvis højt, hvilket satte forventningerne ret højt fra start. EKOI har dog formået at indfri disse, for med Elegance-serien viser de at kunne levere cykeltøj i både mid-range og high-end segmentet.

Elegance jakken har et enormt underspillet og stilfuldt design, med enkelte detaljer der bryder det sorte, men i en kvalitet der er helt i top, både hvad angår materialer, pasform og generel funktionalitet, det samme gør sig gældende for Elegance bib tights der på én måde er totalt anonyme, samtidig med at de skiller sig ud med Deres design hvor puden ikke bare er syet ind i bukserne, men faktisk udgør siddeområdet Bukserne byder ligeledes på pasform i topklasse og med flere super fede detaljer, såsom gel-puden, afslutningerne ved benene i neoprene som giver en tæt pasform og fjerner behovet for en lynlås. Komforten er helt i top og jakke, såvel som bukser, egner sig godt til både konkurrence og træningsbrug, uanset om man træner 1 eller 6 timer!

Elegance-serien er til dem der vil have Assos kvalitet, til en noget anden pris og som gerne vil skille sig lidt ud fra mængden – jeg er solgt!

Pris og tilgængelighed

Vejledende priser

EKOI Elegance Gel Bib Tights – Ca. 1415,-

EKOI Elegance Dry Thermal Jacket – Ca. 1850,-

Test: Force X72 Fluo vinterhandsker

$
0
0

Vinteren er officielt ovre, så denne test kommer i sidste øjeblik – omvendt kender vi alle de danske forår som allerede i skrivende stund ser ud til at byde os på minusgrader.

X72 fra tjekkiske Force er et par vinterhandsker i et design der skaber synlighed og med en skarp pris på under 200,- X72 er en komplet serie fra Force, hvor der også fås forskellige jakker, faktisk har vi tidligere testet og anmeldt X72 Softshell jakken.

Design og funktionalitet

X72 handskerne fås kun i én farve, nemlig fluorserende. Handskerne har lidt gummi-tryk og Force-logoet på oversiden, mens der omkring håndleddet er en bred strikket elastik. Den brede elastik gør at der er en god beskyttelse op af håndleddet og vinden ikke kommer ind denne vej som udgangspunkt.

Tommeltotten er med fleece, så man kan tørre sveden af panden, eller snottet fra næsen, mens undersiden er i et kunstmateriale der ligner russkind, et materiale der er lidt mere slidstærkt end oversiden og derfor tåler lidt mere. Der er silikone-print på pege og langefinger samt tommeltoft for maksimal kontrol med bremse og skiftegreb. Der er to gel-puder i håndfladen, en under knoerne og én nederst før håndleddet, disse er designet til at aflaste og give støtte på de længere ture. I midten er ventilation med mesh, så man også kan komme af med varmen. Indvendigt er handskerne med blødt foer.

Handskerne er udført i en kombination af nylon, polyurethan og spandex, hvilket gør at de yder en god beskyttelse mod vinden, mens det bløde foer indvendigt holder fint på varmen. De er dog ikke vandtætte, så bruges de i decideret regnvejr, vil de blive gennemblødte med tiden – mindre regnbyger kan de dog sagtens klare!

Pasformen er ganske udmærket, de sidder tæt til hånd og fingre og man har derfor en god bevægelighed og føling med handskerne på. Handskerne er primært testet i temperaturer fra 0-8 grader og her har de klaret jobbet fint, dog vil jeg ikke anbefale dem til brug i temperaturer under frysepunktet. Gel-puderne generer ikke, men gør omvendt heller ikke den store forskel for undertegnede, mens jeg gerne have set silikone-printet være lidt mere “grippy”.

X72 handskerne fra Force er normale i størrelsen, hos undertegnede betyder det en str. M – som jeg også normalvis ville vælge.

Materiale

  • 60% nylon
  • 30% polyurethan
  • 10% spandex
  • Kan maskinvaskes ved 30 grader

Konklusion

Force X72 Fluo vinterhandskerne er et ganske fornuftigt sæt efterårs og vinterhandsker i et design der skaber synlighed på landevejen, eller på sporet. De kan bruges til alle former for cykling og kan ligeledes bruges af både mænd og kvinder. Designet er ganske pænt, der er brugt nogle udmærkede materialer og handskerne giver en god beskyttelse i koldt vejr ned til omkring frysepunktet. Pasformen er tæt og handskerne er ikke tykkere end man stadig har en god føling med cyklen – hvilket er en kæmpe fordel.

Gel-puderne kunne måske godt være bedre, ligesom jeg savner at silikone-printet på fingre og tommeltot ikke er mere “grippy” og så bliver undersiden af handskerne forholdsvis hurtigt lidt “nusset” at se på, sidstnævnte er naturligvis i småtingsafdelingen og nok i virkeligheden hvad man kan og bør forvente af et par vinterhandsker i dette prisleje.

Samlet set vil Force X72 Fluo vinterhandsker være et ret fornuftigt bud på et par efterårs/vinter/tidlig forårs-handsker til begynderen eller motionisten der gerne vil holde prisen nede, for man får et ganske udmærket produkt, til en fremragende pris!

Pris og tilgængelighed

Set til 189,-

Få 15% rabat på American Classic hjulsæt

$
0
0

Hos ProBikeKit.co.uk kan man lige nu få 15% rabat på American Classic hjulsæt ved at bruge koden AC15.

Koden gælder til og med 31/03/2017.

Der er også mulighed for at få 10% rabat på tasker til cykler, ved at bruge koden PBKBAG, denne gælder ligeledes til og med 31/03/2017.

Slutteligt er der også 10% rabat at hente på udvalgte komponenter ved at bruge koden COMPO10, denne rabatkode udløber dog allerede d. 23/03/17.

Test: Specialized 2FO Flat MTB sko

$
0
0

I dag findes der grundlæggende to forskellige slags cykelsko til mountainbike, de klassiske cykelsko med klamper til klikpedaler og så sko som denne fra Specialized som er lavet til brug sammen med flade platformspedaler, ofte kaldet flats. Mange mountainbikere har en klar præference for enten klik eller flats, men der er nogle helt klare fordele ved brugen af sko til platformspedaler som er ren fakta: Du får større bevægelighed på cyklen da fødderne ikke er låst fast, de er nemmere at gå og stå i da der ikke er klamper i vejen og så er det nemt at sætte en fod på jorden hvis man er ved at vælte.

Der er efterhånden mange producenter der laver cykelsko til platformspedaler og én af dem der ret faktisk har et ret omfattende sortiment er Specialized. Modellen vi her har testet, 2FO Flat, er én af Deres modeller billigste med en pris på ca. 1100,-

Design og funktioner

2FO Flat fås i 4 farvekombinationer hos WeBike.dk, en helt klassisk sort, en sort med røde snørebånd, en sort med blå snørebånd og så den absolut mest farverige der er orange. Størstedelen vil formentlig vælge den sorte, da den passer til det meste og med lidt forskellige valgmuligheder ift. snørebåndenes farve kan man måske endda få farve-koordineret med cyklen og resten af outfittet, altså dermed ikke sagt at mænd går op i den slags!

Skoen ligner mest af alt en skater-sko som jeg tydeligt husker dem fra mine unge dage hvor skateboards var toppen af poppen. Skoen er kraftig i sin opbygning, hvilket bl.a. skyldes en god polstring indvendigt i skoen. Ydersiden på skoen er vandskyende, hvilket betyder at de sagtens kan klare en mindre byge, de er dog ikke vandtætte, så kører man i længere tid i regnvejr, så vil man bør eller siden få våde og måske kolde tæer. Overfladen er slidstærk og ret nem at rengøre, hvilket er et kæmpe plus når man kommer hjem med mudder overalt!

Snuden af skoen er forstærket, hvilket giver rigtig god mening hvis man skulle være så uheldig at styrte, ramme en træstub eller en sten med foden eller lignende. Snuden er dog også ventileret med mesh under den kraftige snude og det gummi-lignende materiale. Det samme gør sig gældende for siderne. Skoen lukkes med brede snørebånd og med i pakker her var ét ekstra sæt i en mere neutral sort farve. Sålen er en kraftig sag, præcis som den skal være og den er udført i det som Specialized kalder SlipNot gummi. SlipNot gummi-blandingen giver en sål der er stiv nok til at man ikke mister for meget kraft i trådet, men samtidig kan flexe lidt, så den er behagelig at gå i. Gummi-blandingen er ligeledes så blød at de “pins” der sidder på de fleste platformspedaler kan få fat i gummi’et og sikre godt fodfæste.

 

Specialized har ligeledes taget teknologier fra Deres traditionelle cykelsko og inkluderet dem i 2FO Flat, bl.a. deres Body Geometry, men funktion der løfter forfoden en smule og spreder tæerne, dette skulle afhjælpe sovende tæer. Kigger man indvendigt i skoen vil man også finde en sål der er valgt bedre end den man finder i de fleste cykelsko i dag, netop fordi Specialized også laver nogle forrygende såler. Sålen er ret kraftig og stiv, med en ret fin svangstøtte og kan således også udskiftes hvis man ønsker at bruge en særlig sål i skoene.

Med sin vandskyende overflade og en udmærket polstring indvendigt, kan 2FO Flat bruges det meste af året, måske lige pånær de aller-koldeste vinterdage – i temperaturer lige under frysepunktet kræver det i hvert fald lidt mere end blot en uldsko at holde varmen.

2FO Flat i brug!

2FO Flat er super nemme at få af og på, da de blot snøres som et helt klassisk par snickers. Der er rimelig god plads i dem, også hvis man har en bred fod og størrelses-mæssigt er de ligeledes ret normale i størrelsen, dog bør man vælge ét nummer større end man normalt bruger i sko, da skoen helst ikke må klemme nogle steder. Jeg bruger normalt str. 41 og prøvede modellen i både str. 41 og 42, hvor sidstnævnte havde den mest komfortable pasform for undertegnede.

Sko som 2FO Flat kan naturligvis sagtens bruges på helt almindelige standard-pedaler, men skal man have fuldt udnyttelse af dem, så skal man samtidig investere i nogle platformspedaler, til denne test er Specialized’s Bennies pedaler blevet brugt, disse pedaler er med pins som giver et endnu bedre og mere sikkert fodfæste/greb sammen med en sko som eksempelvis 2FO Flat.

Skoene sidder godt på foden og der er fornuftigt med plads i dem, så man også kan supplere med en tykkere sko på de kolde og blæsende dage. De er rigtig fine at gå i, faktisk bemærker man næsten ikke at sålen er noget stivere end de fleste sneakers og sammen med et par platformspedaler får man et ganske godt “greb” i pedalerne, selvom man ikke er låst fast. Når man sætter foden på pedalen, sidder den fuldstændig fast – hvilket må skyldes kombinationen af den forholdsvis bløde gummi og de mange pins på platformspedalerne. Der skal dog ikke andet til at man løfter foden en smule, så er der fri bevægelighed. I praksis betyder det at man faktisk godt kan både træde og trække, som med klik-pedaler, det kræver bare lidt mere teknik og træning at mestre det med sko og platformspedaler, men skoene sidder så godt fast på pedalerne at man sagtens kan trække dem med rundt når man lige får føling med det. Kommer man, som undertegnede, fra klikpedaler og en “bikefit opsætning”, så skal man lige vænne sig til at placere foden rigtigt på pedalen, fordelen er dog at det er super nemt og hurtigt at flytte den en smule undervejs, uden der er klamper eller andet der skal justeres. Det faktum at fødderne ikke sidder fast, som ved brug af klikpedaler, har dog både fordele og ulemper, fordelene er klart at man har bedre bevægelighed på cyklen og nemt kan både gå og stå i skoene. Samtidig er man ikke spændt fast og kan nemt hoppe af cyklen, eller sætte en fod ned hvis det skulle være nødvendigt. Gummi-blandingen som sålen er udført af, giver en god kontakt med pedalernes pins, men burde måske endda have været en tand blødere, så det har nemmere at fastholde denne konktakt når der virkelig skal trædes i pedalerne op af bakken eller det går hurtigt nedaf, her har jeg et par gange oplevet at miste grebet kortvarigt, hvilket nok i høj grad skyldes at jeg har vænnet mig til trådet fra klikpedalerne, jeg tænker dog det kunne være afhjulet med en lidt blødere gummiblanding der måske i højere grad “klistrede” sig til pedalerne og dermed gjorde nemmere både at trække og træde.

I forhold til komforten har jeg intet at udsætte på 2FO Flat, de er lækre at have på, giver en god beskyttelse mod vind, beskyttelse mod mindre regnbyger eller vandpytter og er stadig ventileret så de også kan bruges om sommeren. Overgangen fra klik til platformspedaler gik overraskende godt, hvilket nok i høj grad må tilskrives 2FO Flat der indeholder lidt af det bedste fra begge verdener. Skiftet fra klik til flats kræver dog lidt tilvænning, så man skal altså kører et par ture inden man lige bliver dus med det.

Konklusion

Er man helt nybegynder på mountainbike er platformspedaler og et par velegnede sko såsom eksempelvis 2FO Flat et super match, man sko og pedaler der er lavet til lige præcis mountainbike-brug og kan holde til at blive bruge. Et par normale kondisko på et par platformspedaler kan måske nok gå hvis man vil prøve det af, men sålerne er alt for bløde og man får slet ikke den stivhed og kraftoverførsel som et par “rigtige” sko som 2FO Flat kan tilbyde.

I 2FO Flat får man et par cykelsko til platformspedaler til en ret fornuftig pris lige omkring 1100,-. Designet er ret lækkert, kvaliteten er super høj og sålen er så tilpas stiv at man bi-bevarer en god kraftoverførsel, mens de stadig er behagelige at gå i. Mit eneste ønske var måske en lidt blødere gummi-blanding så sålen i højere grad “klistrede” sig til pedalen, men dette ville formentlig have indflydelse på holdbarheden af sålen som ville blive forringet.

Hvadenten man er i markedet efter sine allerførste cykelsko, eller man overveje et skifte fra klik til platformspedaler kan jeg varmt anbefale 2FO Flat, man får større bevægelighed hvilket gør at man får lyst til at lege mere på cyklen og så ser de altså bare fede ud, særligt sammen med et par fede baggy-shorts!

Pris og tilgængelighed

Set til 1099,-

Produktet er sponseret af Webike.dk

Klamper til cykelsko, alt det du bør vide!

$
0
0

Der findes et hav af forskellige klamper til cykelsko og det kan derfor godt være noget af en udfordring at få overblik over hvilke modeller der findes og hvad der adskiller de forskellige typer, derfor har vi forsøgt at give et overblik over de mest gængse typer nedenfor, til både landevejs og mountainbike-brug.

Klamperne man vælge skal naturligvis passe til ens pedaler og ikke mindst skoen. Eksempelvis kan der sjældent monteres store landevejdsklamper på sko beregnet til mountainbikebrug, der er simpelthen ikke plads til dem.

Det er vigtigt at huske på at klamperne altid medfølger til pedalerne og som udgangspunkt IKKE til skoene.

Shimano SPD

SPD klamperne fra Shimano er nok én af de mest gængse typer af klamper til mountainbike og cykelcross og de findes også fra 3. parts leverandører.

Hvad mange måske ikke er opmærksom på er at SPD klamperne, fra Shimano, findes i 2 forskelllige udgaver, en “Single release” og en “Multi release” udgave. Førstnævnte er dem man typisk vil få med når man køber et sæt SPD pedaler, men multi release klamperne er typisk lidt nemmere at klikke ind og ud af og så koster de næsten det samme som single release klamperne.

Shimano SPD-SL

SPD-SL klamperne fra Shimano er Deres bud på en landevejsklampe og den er meget brugt af både begyndere og erfarne motionister. Klamperne er forholdsvis store, udført i hård plast og fås som SPD’en i et par forskellige udgaver, hvor forskellen er hvor meget bevægelighed de tillader når man er klikket i pedalerne. Har man tendens til knæsmerter, eller er man bare lidt usikker på ens klampe-position, kan det være en fordel at vælge en model med meget bevægelighed (Float), mens den erfarne rytter der måske er bikefittet og ikke døjer med knæsmerter eller lign. får lidt ekstra kraftoverførsel ud af klamperne med lidt mindre bevægelighed.

Køb Shimano SPD-SL klamper hos Cykelpartner.dk

Look

Look klamperne er meget brugte i fitness-centre og andre steder hvor der forefindes spinningscykler. Look Delta klamperne er meget billige, men også mest velegnet til indendørs brug i spinningslokalet eller lignende. De findes ligeledes i forskellige udgaver/farver hvor forskellen er hvor meget bevægelighed de tillader, når man er klikket i pedalerne. Keo er Deres landevejsklamper.

Køb Look klamper hos Cykelpartner.dk

Crankbrothers

Crankbrothers er en af de nye spillere på markedet og som henvender sig 100% til mountainbikere. De har kun én type klamper, der så til gengæld fås i 2 udgaver, den normale med 6 graders float/bevægelighed og en konkurrence-udgave med 0 graders float/bevægelighed – sidstnævnte er kun velegnet til de absolut øvede, da foden her vil være fuldstændig fastlåst rent positionsmæssigt.

Køb Crankbrothers klamper hos Cykelpartner.dk

Speedplay

Speedplay er 100% rettet mod landevejsfolket og har kun én type klamper, der så findes i 3 forskellige udgaver – igen er forskellen hvor meget bevægelighed/float der er i dem når man er klikket i pedalerne. Speedplay er derudover den eneste rendyrkede landevejspedal hvor der kan klikkes i fra begge sider, hvorfor den er meget brugt blandt de øvede motionister og pro’erne.

Køb Speedplay klamper hos Cykelpartner.dk

Danmark’s højeste motionscykelløb 2017

$
0
0

D. 25 maj 2017, Kr Himmelfartsdag, afholdes traditionen tro Danmarks Højeste Motionscykelløb med start i 8660 Skanderborg.

Danmark’s højeste er et enormt populært løb og tiltrækker hvert år rigtig mange deltagere – sidste år ca. 1700 deltagere, fordelt på de 5 forskellige ruter. I år kan der vælges mellem ruter på 25, 65, 100, 140 og 185 km – så er bør være noget for enhver, fra begynderen til den seriøse motionist der ikke har lagt i vinterhi, for det er et af de løb der ligger først på sæsonen.

Alt efter rutens længde, er der naturligvis indlagt depoter, så man kan få fyldt dunken og energi-depoterne op undervejs, ligesom der er ry for en fremragende skiltning undervejs. I mål kan man nyde et æble, få noget at drikke og en omgang biksemad hvis man har forudbestilt dette.

Astral, der producerer cykeltøj, er igen i år hovedsponsor for løbet, der også har fået navnet Astral Biking/Danmarks Højeste Motionscykelløb.

Priser

  • 185 km kr. 220,00
  • 140 km kr. 170,00
  • 100 km kr. 130,00
  • 65 km kr. 100,00
  • 25 km kr. 60,00

Læs mere omkring Danmark’s højeste motionscykelløb på dkhojeste.dk eller tilmeld dig direkte på Sporti.dk. Sidste frist for forhåndstilmelding er søndag d. 21 maj.


Test: Xeccon Zeta 5000R LED forlygte

$
0
0

De sidste måneder har vi testet Xeccon’s nye Zeta-serie ret intenst og topmodellen, Zeta 5000R, er rosinen i pølseenden. Der er tale om en ret kraftig LED forlygte på 5000 lumen, 6 dioder og så leveres den som de andre R-modeller med remote så den kan fjernbetjenes.

Zeta 5000R har en størrelse der går at den er mest velegnet til brug på styret, omvendt er den med sine fysiske dimensioner og kun 120 gram faktisk blandt de kompakte i denne klasse.

Hvad er der i kassen?

I den pæne sorte emballage finder man følgende:

  • Xeccon Zeta 5000 LED forlygte
  • Batteripakke, 8.4V/5200 mAh
  • Smart remote (Bemærk: Medfølger kun til R-modellen)
  • Hjelmbeslag
  • Integreret holder til styr samt 2 gummi o-ringe til fastgørelse
  • 90 cm forlængerkabel
  • 220 volt oplader

Se vores unboxing af Xeccon Zeta 5000R nedenfor.

Design og funktionalitet

Zeta 5000R er udført i et sort aluminiumshus med køleribber på siderne og integreret holder i bunden. Øverst er en knap til skift mellem indstillingerne, nedenunder er der 3 små dioder der indikerer hvor meget strøm der er tilbage på batteripakken. På lygten er monteret en lille stump kabel, så kobles direkte til batteripakken, eller det medfølgende forlængerkabel.

Bag frontglasser sidder 6 XM-L2 U3s dioder der samlet yder 5000 lumen, dioderne sidder separeret for bedst mulige spredning og ikke bare i én klynge, med én reflektor som man ofte ser på billigere lygter.

Som alle de andre modeller fra Zeccon, i Deres Zeta-serie, så er den generelle kvalitet og finish i top, der er intet at sætte en finger på og man fornemmer straks at der ikke blot er tale om endnu en “kina-lygte”.

Den føromtalte knap øverst på lygten, bruges til at skifte imellem de i alt 4 tilstande; lav, medium, høj og strobe/blink. Selve knappen lyser op alt efter hvor meget strøm der er tilbage på batteripakken, fra grøn, til blå og rød. Dette gør det også nemt at finde knappen, hvis man undervejs på turen får brug for at ændre til anden tilstand.

Lygten er naturligvis vandtæt., IPX6, så den kan bruges i al slags vejr, uden man skal være nervøs for at der trænger vand eller fugt ind, det samme gør sig gældende for batteripakken.

Montering af Zeta 50ooR på cyklen er intet problem og klares nemt uden værktøj. Holderen er integreret i lygten og man skal derfor blot vælge én af de to gummi o-ringe der medfølger, alt efter styrets tykkelse.

Som nævnt tidligere sidder der en lille stump kabel på Zeta 50ooR, dette bruges når lygten skal forbindes til den medfølgende batteripakke, enten direkte eller med det medfølgende 90 cm. forlængerkabel imellem. Batteripakken er på 5200 mAh og selve batteripakken er godt beskyttet i et neoprenhylster der beskytter både mod vind og vejr, samt stød. Den monteres nemt på cyklen via integreret velcrobånd og med knap 100 cm kabel totalt er der rig mulighed for at placerer den hvor den generer mindst. Samlingen mellem lygte og batteripakke er af den slags hvor kablerne “klemmes” sammen, skulle jeg ændre noget her, ville jeg ændre det til den slags hvor stikkene skrues sammen, så man slipper for at skulle hive og slide i stik og kabler for at få dem fra hinanden, som er nødvendigt for at kunne oplade batteripakken.

Xeccon oplyser en batteritid fra 2,3 til 20,5 timer, de 2,3 timer ved høj lysstyrke og 20,5 ved strobe, disse angivelser passer ret godt med det jeg har oplevet i praksis, som har været 2-2,5 timer, ofte i temperaturer omkring frysepunktet hvor batteritiden typisk er lidt ringere.

R’et i modelnavnet står for “remote” og i praksis betyder det at der i pakken medfølger en trådløs remote/fjernbetjening. Den kommer med en lille holder som kan monteres på cyklen, eller man kan blot have den i lommen eller andensteds hvor det giver mening. Med denne kan man så trådløst skifte tilstand og/eller slukke og tænde for lygte, hvilket kan være rigtig praktisk hvis den sidder på hjelmen – for så kan det godt være en smule besværligt at skulle ramme knappen for eksempelvis at skifte tilstand. Idéen med denne remote er virkelig god, men jeg må omvendt erkende at jeg ikke har fået det brugt ret meget i testperioden – måske kræver det blot en smule tilvænning…

Zeta 5000R har en ganske imponerende lysstyrke, særligt på høj lysstyrke hvor den har en fremragende spredning, en imponerende rækkevidde og ingen tendens til spotbelysning, lyset er meget jævnt og flot fordelt over hele området.

Med sine 5000 lumen er Zeta 50ooR velegnet til brug som den eneste lygte på mountainbiken, som den primære lygte på styret på mountainbiken eller som super kraftig pendler/landevejslygte. Der er virkelig smæk på blusset og ved høj lysstyrke kan man ikke kun se langt frem, man kan også se klart og tydeligt da det hele lyses op, dette gør den især velegnet til tekniske passager i skoven hvor det ikke bare er nok at have lys, her vil man gerne have lyst så meget op at man opdager eventuelle forhindringer i god tid – og det gør man med Zeta 50ooR. Faktisk er lysstyrken så god at jeg ofte har kunne nøjes med at benytte lygten på medium lysstyrke og så suppleret med en mindre kraftig lygte på hjelmen.

Praktisk test af Xeccon Zeta 5000R

Low

Medium

High

Konklusion

Knap 1500,- er uden tvivl en sjat penge at smide efter en LED forlygte, men er man seriøs mountainbiker som vil kører både grusvejstons og teknisk singletrack hele vinteren igennem, så er det bestemt investeringen værd! Med Zeta 50ooR får man en lygte i absolut top-kvalitet, den er veludført, flot at se på og der er fokus på detaljerne, lige fra indpakningen, til den medfølgende tilbehør og selve produktet’s finish.

Med 5000 lumen kan man lyse selv den mørkeste skov op, og ikke kun et par meter frem – nej det er hele sporet og langt frem, så man får mulighed for at give den lidt ekstra gas, da alle forhindringerne er synlige. Der findes rigtig mange LED forlygter der, på papiret, yder mere end 5000 lumen, men Zeta 50ooR hører uden tvivl til blandt de allerbedste lygter jeg nogensinde har testet og jeg er særligt imponeret over den flotte og jævne spredning af lyset som er en særsyn blandt de billige kina-lygter.

Den medfølgende fjernbetjening er en fin detalje, som jeg dog nok aldrig selv ville få brugt og skulle jeg finde én ting jeg mener kunne være bedre, så skulle Xeccon udskifte stikkene så de kunne skrues sammen, istedet for den nuværende løsning hvor stikkene skubbes sammen og skal vrides fra hinanden, da der er stor risiko for at man kommer til at hive i selve kablet, istedet for selve stikket.

Er man ude efter en LED forlygte man kan stole på, i en super kvalitet som virkelig kan lyse skoven op, så er de knap 1500,- godt givet ud for Zeta 50ooR!

Pris og tilgængelighed

Set til 1499,- hos Batteribyen.dk

Sådan opsiger man sit Bkool Premium abonnement

$
0
0

Mange har nydt vinteren på hometraineren med et Bkool Premium abonnement, da man her kan kører realistiske 3D og videoruter. Nu står landevejssæsonen så småt for døren og det betyder at man med fordel kan opsige sit Bkool Premium abonnement mens vejret er godt og hometraineren alligevel bliver pakket væk.

Denne guide viser ganske enkelt hvordan du opsiger dit premium abonnement hos Bkool – trin for trin.

Trin 1

Log ind på din Bkool konto via http://www.bkool.com/user/home

Trin 2

Tryk på dit navn øverst til højre og vælg “Premium” i drop-down menuen.

Trin 3

Tryk på den store blå knap yderst til højre med teksten “Do not renew” for at undgå at abonnementet gentegnes næste gang.

Når du til efteråret eller vinteren vil genoptage dit premium abonnement logger du blot ind igen og trykker på knappen “Reactive renewal” i stedet, så kører abonnementet igen.

Tilbehøret du skal have til din smart home trainer

$
0
0

Hvad enten du er én af dem der hopper på hometraineren så snart solen ikke skinner, eller du kun bruger den som supplement i vinterhalvåret, så er der noget tilbehør som jeg mener man bare må have.

Træningsmåtte

Én af de vigtigste ting til home traineren er en træningsmåtte, da den både dæmper støjen og beskytter gulvet mod bl.a. sved og fugt.

Der fås af hav af forskellige måtter, både originale fra Bkool og Wahoo, ligesom der findes forskellige arbejdsmåtter i bl.a. byggemarkeder. Personligt bruger jeg en billig arbejdsmåtte fra Harald Nyborg, som fungerer fint i min garage hvor hometraineren er placeret. Står hometraineren fremme indendørs, kan jeg sagtens se idéen i at betale lidt ekstra og få en måtte der måske er både lidt tykkere og ser lidt pænere ud.

Holder til tablet

De to mest populære platforme til smart trainere, Bkool og Zwift, kan i dag køres fra en (nyere) iPad (Bkool kører også på Android enheder) så den optimale løsning er naturligvis en tablet holder direkte på styret, så slipper man for at skulle bøvle med at finde plads til en bærbar eller stationær PC, kabler og lign. Modellen nedenfor er fra Tacx og den kan bruges til langt de fleste tablets med op til 10,1″ skærm.

Tacx Svedcover

På en hometrainer vil man, ligesom på en spinningscykel, svede mere end ude på landevejen, så for at beskytte cyklen, primært omkring headsettet, vil jeg klart anbefale at man investere i et svedcover og evt. kombinerer det med et håndklæde, så man undgår der kommer sved og fugt på stellet eller gulvet.

Tacx laver to udgaver, hvor forskellen er at den ene model er med holder til mobiltelefonen.

 

Cykelgear.dk inviterer til rest/lagersalg

$
0
0

I weekenden d. 1/2. april inviterer Cykelgear.dk endnu engang til rest/lagersalg med både egne varer, samt de sidste rester fra Bikebuster.dk konkursboet. Sidste fyldte de en kæmpe lagerhal med varer – så mon ikke det samme er tilfældet denne gang?

Cykelgear.dk beskriver udvalget således: restvarer, restpartier, demo-modeller, reklamationer, udgåede varer, vareprøver, 2. sortering og assorterede varer fra Cykelgear.dk.

Der er gratis rundstykker til de morgenfriske fra 9-10 og resten af dagen fri fadøl og sodavand.

Åbningstider

Lørdag d. 1/04 09:00 – 16:00
Søndag d. 2/04 09:00 – 16:00

Find vej til Cykelgear.dk

Overblik: Bikefittere i Jylland

$
0
0

Landevejssæsonen er for mange netop startet og oplever man ubehag eller smerter ved træning eller løb, kan man med fordel overveje et bikefit hvor cyklen bliver justeret og tilpasset til lige netop dig, din krop og bevægeligheden. På den måde får man overført maksimal kraft til pedalerne, men uden at gå på kompromis med komforten. Det er dog værd at nævne at bikefit ikke kun er for landevejsrytterne, på mountainbiken kan man også opleve en langt bedre komfort og bedre kraftoverførsel efter et bikefit.

Der findes efterhånden mange der udfører bikefits, i denne oversigt har vi koncentreret os om dem der findes i Jylland som vi enten selv har prøvet, eller fået anbefalet af andre.

Bikelab.dk

Adresse: Frydenlunds Alle 1, 8210 Århus samt Godthåbsvej 15, 8660 Skanderborg
Website: www.bikelab.dk

Læs evt. redaktørens oplevelser med Bikefit hos Bikelab.dk

Velofit

Adresse: Sydhavnsgade 7, 2 sal., 8000 Århus C
Website: www.velofit.dk

Læs evt. redaktørens oplevelser med Bikefit hos Velofit

CycloPosition.dk

Adresse: Vestergade 17, 7080 Børkop
Website: www.cycloposition.dk

Har du forslag og/eller inputs til denne oversigt, så send en mail på noel@cykelstart.dk

Viewing all 1804 articles
Browse latest View live